In Shogun 2: Total War zitten negen speelbare facties, waaronder de Oda- en Tokugawa-clan. Elk proberen ze een greep te doen naar de macht in het feudale Japan. Tijdens de vele gevechten die er ongetwijfeld plaats zullen vinden, moedigen generaals hun troepen aan, net zoals dat ook in Rome: Total War gebeurde. De speeches veranderen op basis van de persoon die de aanmoediging doet, de locatie, de relatie met de vijand en meer. Hierdoor zijn meer dan honderdduizend verschillende speeches mogelijk.

Japanse oorlogsvoering

In Shogun 2: Total War worden belegeringen op een nieuwe manier uitgevochten. Er zijn meer verschillende kastelen gekomen en zowel de aanvallers als verdedigers hebben nieuwe opties, routes en doelen gekregen om de gevechten nog dynamischer te maken. Hiernaast is het mogelijk dat een kasteel maar liefst bestaat uit vijf verschillende verdedigingsringen waar doorheen gebroken moet worden. Volgens Sega is "de buitenste muur bestormen en op de binnenplaats komen slechts de eerste stap." Hiernaast kunnen tijdens de gevechten morele opstekers worden verdiend door heiligdommen en tempels te veroveren of te verdedigen, of is de tegenstander een gevoelige nekslag toe te bedelen door deze te verbranden.

Nieuw in Shogun 2: Total War zijn de zogenaamde 'Hero units'. Deze eenheden zijn een stuk sterker dan de normale en kunnen het verschil maken tijdens een gevecht, waar ze op zoek zullen gaan naar vijandelijke helden om op die manier op een eervolle manier te strijden voor hun leider en clan.

De boot in

Net als in Napoleon en Empire: Total War is het weer mogelijk om gevechten zee uit te voeren, waarbij dit keer natuurelementen ook een belangrijke rol spelen. Zo wordt het mogelijk om je schepen in de mist te verbergen en de vijand te verrassen. Ook worden de land- en zeegevechten in Shogun 2: Total War voor het eerst samengevoegd. Wat we hier precies onder moeten verstaan is nog wat onduidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het mogelijk worden om je schepen aan te meren en eenheden aan land te laten gaan. Shogun 2: Total War staat gepland voor een release in 2011.