De firmware-update waar veel PS3-eigenaars op hebben zitten wachten is uit. Het 130MB grote bestand voegt een grote hoeveelheid toe aan de functionaliteit van de PS3. De in-game XMB (Cross Media Bar) is misschien wel een van de langst verwachte toevoegingen. Deze functie houdt in dat je XMB kunt gebruiken terwijl je een game op de achtergrond hebt lopen. Op deze manier kun je berichten bekijken van vrienden en andere dingen aanpassen zonder de game te verlaten. Jammer genoeg is het nog steeds niet mogelijk een cross game invite te maken. Deze functie zorgt erop op de concurrerende Xbox 360 voor dat je vanuit elke game een uitnodiging kunt accepteren om in een andere game met iemand te spelen.

Trophies, het equivalent van Achievements op de Xbox 360, kunnen ook worden verdiend. Huidige games moeten wel worden gepatcht om deze trophies te ondersteunen. Super Stardust zal met de aankomende patch de eerste game zijn die Trophies ondersteunt. Burnout Paradise ondersteunt dit met de volgende update ook.

Custom soundtracks worden met deze patch ook mogelijk gemaakt. Hoewel het volgens eerdere berichten al mogelijk was voor ontwikkelaars custom soundracks te ondersteunen, lijkt het er nu op dat het nu via de firmware ook wordt ondersteund. Ook hier geldt weer, een ontwikkelaar moet een huidige game patchen om deze functie mogelijk te maken. De kans is groot dat we nog uit te komen games uitgerust zien worden met custom soundtrack-support.

Video's waarin uitgelegd wordt hoe in-game XMB en Trophies werken, zijn hier en hier te bekijken. Een volledig overzicht van alle features zal hier ter zijner tijd worden geplaatst.