Hoewel FIFA 11 een commercieel en een kritisch succes was, heeft EA genoeg ideeën om FIFA 12 te verbeteren en dan met name op het gebied van de emotie die voetbal opwekt. "In de nieuwe game zullen spelers uitgejouwd worden wanneer ze tegen hun oude club spelen en zullen de spelers van de tegenpartij oud-spelers ook harder tackelen", zegt producer van EA Canada David Rutter.

Personality Plus

Rutter geeft ook aan dat er beter gebruik gemaakt gaat worden van Personality Plus - een systeem waarin specifieke kwaliteiten van bepaalde spelers meer naar voren komen. "We hebben het goed gedaan met de Personality Plus-feature in FIFA 11, maar de AI maakte niet genoeg gebruik van de specifieke kwaliteiten. Zo gaven spelers niet meer voorzetten het zestienmetergebied in als Peter Crouch in de spits stond", zegt Rutter.

"Ik raak gefrustreerd als ik niet snel een inworp kan nemen, of op een snelle manier mijn vrijetrapnemers te kunnen kiezen. Op dat gebied stamt de gameplay nog uit de vorige generatie consoles", sluit Rutter af.