Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 355 tegen 21 ingestemd met een onderzoek van de Federal Trade Commission naar Grand Theft Auto: San Andreas. Men wil vaststellen of Rockstar moedwillig geprobeerd heeft om de ESRB, de instantie die de spellen van een leeftijdskeurmerk voorziet, te misleiden door de omstreden Hot Coffee mod niet aan deze instantie te tonen.

De instemming betekent dat Rockstar de komende tijd nauwkeurig onderzocht zal worden door de federale overheid. Mocht blijken dat men vindt dat Rockstar bewust de ESRB om te tuin heeft proberen te leiden, dan kan een grote geldboete voor de uitgever het gevolg zijn.Grand Theft Auto: San Andreas raakte een aantal weken terug opnieuw in opspraak, nadat een Nederlander ontdekte dat in de code van San Andreas enkele sexueel getinte minigames aanwezig waren. Met enkele simpele aanpassingen aan de code, die bekend staan als de 'Hot Coffee' modificatie, konden deze sexspelletjes gespeeld worden.

In de VS werd vervolgens geeist dat het spel met deze minigames erin een 'Adult Only' (18+) waardering moest krijgen, iets wat normaal gesproken alleen voor sterk pornografische spellen gebruikt wordt. San Andreas had aanvankelijk een 'Mature' (17+) waardering, maar de ESRB ging na de ophef toch overstag en kende het spel de 'Adult Only' waardering toe. Rockstar komt binnenkort met een nieuwe versie van San Andreas zonder de 'Hot Coffee', die wel voor de aanvankelijke 'Mature' waardering in de winkels zal komen te liggen. De 'Adult Only' versie is bij een groot aantal winkelketens uit de schappen gehaald.