Nieuws
lootbox

Europees Parlement wil impact van lootboxes onderzoeken

Meerderheid van Parlement staat achter het onderzoek

Geschreven door Michel Musters op
Het Europees Parlement laat weten dat het een uitgebreid onderzoek wil zien naar de gevolgen van lootboxes in games.

De Europese Commissie wordt in een rapport dat eind vorig jaar is opgesteld opgeroepen de impact van lootboxes te onderzoeken. Indien nodig moeten er vervolgens maatregelen genomen worden. Een grote meerderheid van het Europees Parlement staat achter het onderzoek.

Het uiteindelijke doel is dat er een concrete aanpak wordt ontwikkeld die over heel Europa kan worden uitgerold, waardoor consumenten beschermd worden tegen negatieve gevolgen die lootboxes mogelijk kunnen veroorzaken. Daarbij gaat het met name om het effect dat lootboxes op kinderen heeft. Ook verslaving is een terugkerend woord in het rapport - de vraag is of lootboxes op zo'n manier worden ingezet, dat ze spelers blijven motiveren om geld uit te geven.

Men benadrukt dat een verbod op lootboxes op dit moment nog niet geopperd wordt, al is dat wel een mogelijke uitkomst van het onderzoek. Verder wordt er gehamerd op databescherming en het feit dat het zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden voor consumenten om abonnementen op te zeggen. Het Parlement erkent wel de enorme potentie voor groei die in de game-industrie aanwezig is en wil die groei ondersteunen op een gezonden, veilige manier.

Onder andere het Jeugdjournaal gaf gisteren aandacht aan de kwestie. Daarin kwam ook Martin Verschoor van Gamer.nl en zustersite PU.nl aan het woord.

Lootboxes zijn een controversieel onderwerp binnen de game-industrie. In Nederland en België werd de implementatie van lootboxes een aantal jaren geleden aan banden gelegd, al werd door een uitspraak van de Raad van State dit in Nederland later weer versoepeld. Sommige game-uitgevers besloten voor de landen waarin het verboden was lootboxes uit hun games te verwijderen, andere uitgevers brengen sindsdien hun games helemaal niet meer uit in deze landen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft-CEO zou zich verontschuldigen voor controversiële e-mail Tomb Raider-cross-over onthuld voor Powerwash Simulator
1

Reacties op: Europees Parlement wil impact van lootboxes onderzoeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    chefry

    • 19 januari 2023 12:17
    Ik heb geen problemen met lootboxen. Ik koop ze alleen met ingame geld en nooit met echt geld

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.