Twee tieners zijn veroordeeld voor het stelen van virtuele goederen in de MMORPG RuneScape. De rechtbank van Leeuwarden legde het tweetal werkstraffen van 160 en 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden op.

In september van vorig jaar bedreigden de daders, toen nog veertien en vijftien jaar, een 13-jarige plaatsgenoot met een mes en dwongen hem mee te gaan naar hun huis. Eenmaal thuis werd de jongen gedwongen zijn wachtwoord voor het spel te geven om vervolgens zijn virtuele geld en goederen af te staan aan de twee. Het slachtoffer had honderden uren in het spel gestopt om aan de goederen te komen.

De advocaten van de daders pleiten voor vrijspraak omdat er geen sprake zou zijn van tastbare goederen. Helaas voor de twee daders hield de rechter er een andere mening op na: "In deze tijd heeft het stelen van virtuele goederen een dermate grote impact dat het op dezelfde manier bestraft kan worden als het stelen van tastbare goederen." Het is voor het eerst dat er in Nederland mensen worden bestraft voor het stelen van virtuele goederen.