De Call of Duty games worden door menig gamer gezien als één van de beste shooter reeksen die zich afspeelden in de Tweede Wereldoorlog. Met het vierde deel in de serie wordt echter een nieuwe weg ingeslagen; de strijd vindt ditmaal plaats in de moderne tijd. In een interview met ontwikkelaar Infinity Ward zijn inmiddels de eerste details aan het licht gekomen.

De spil van het verhaal in Modern Warfare is Zakhaev, een Russische ultranationalist die niets liever wil dan zijn land terugbrengen naar de communistische Sovjet-Unie van zijn grote idool Stalin. Zhakhaev begint een burgeroorlog en zorgt ervoor dat de Amerikaanse strijdmachten zich concentreren op een conflict in het Midden-Oosten om zo in alle rust zijn plannen uit te kunnen voeren. De Britse inlichtingendienst heeft Zhakhaev echter in de gaten gehouden, maar heeft de grootste moeite om de Amerikanen van de werkelijke aard van de situatie in het Midden-Oosten te overtuigen.

Call of Duty's campagnesysteem is in dit deel overboord gegooid. Er is dus niet langer sprake van onafhankelijke scenario's en individuele missies, maar er is plaats gemaakt voor twee verhaallijnen. In de ene speel je een SAS trooper en in de andere kruip je in de huid van een lid van het Amerikaanse elite strijdteam Force Recon. De verhaallijnen lopen door elkaar heen en zullen hun climax beleven op Russische bodem.

Infinity Ward president Grant Collier legde uit het idee achter de game was dat “Call of Duty 4 zou spelen als een aflevering van 24.” Er zijn diverse televisiescriptschrijvers ingehuurd die “goed begrepen hoe ze een sterk, episodisch verhaal op poten moesten zetten.”

“We hebben nu de mogelijkheid om dezelfde personages te houden terwijl we van locatie veranderen,” gaat Collier verder. “In de vorige games veranderen we per campagne van locatie, maar verloor je als speler steeds het contact met de personages binnen de verhaallijnen. Kun je je naast Price en McGregor nog personages herinneren uit Call of Duty? Nee. Ons doel is om de speler emotioneel te verbinden met de personages. Als het spel is afgelopen moet je ze kunnen herinneren.”

De veranderingen blijven dus niet alleen bij het tijdperk en de setting; ook de formule wordt flink onder handen genomen. Modern Warfare zal echter nog wel steeds spelen als een Call of Duty game, maar dan “in de wereld van vandaag, compleet met een behoorlijke snelheid, angstaanjagend wapentuig en state-of-the-art technologie.”

Wanneer Call of Duty 4: Modern Warfare in de winkels zal verschijnen is nog niet bekend, maar het is in ieder geval zeker dat de game uitkomt voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.