Warren Spector, baas van ontwikkelaar Junction Point Studios, omschrijft Epic Mickey als "het bastaardkind van Tim Burton en Disney". Het verhaal van Epic Mickey en enkele gameplay-elementen werden al eerder bekendgemaakt, maar Spector onthult in het magazine dat de manier waarop de speler het spel doorloopt invloed heeft op de houding en het uiterlijk van Mickey. Hierbij moet gedacht worden aan het onderscheid tussen het heroïsch voltooien van levels of dat de speler alles dat op zijn pad komt vernietigt.

Uiterlijk

Het uiterlijk van Mickey in de game lijkt gebaseerd op zijn originele uiterlijk uit de jaren '20. De speler zal ook enkele van Mickey's klassieke tekenfilms moeten doorlopen door middel van 'movie screen transitions' die de speler van de ene naar de andere locatie kunnen teleporteren.

Het door de Zwarte Schim vervuilde Disney-universum is gebaseerd op het attractiepark Walt Disney World, waarin bekende attracties te vinden zullen zijn. De speler kan hierin, na het vinden van speciale 'E-tickets', ook een ritje maken.

Epic Mickey staat gepland voor herfst 2010 en komt exclusief uit voor de Wii, in tegenstelling tot eerdere geruchten.