De Chinese economie is één van de snelst groeiende ter wereld. Met een bevolkingsaantal van meer dan 1,2 miljard mensen en een onverzadigde markt is China dan ook een paradijs op aarde voor vele grote bedrijven die nieuwe bronnen van inkomst zoeken. De economie groeit weliswaar erg hard, maar zit nog niet op het niveau van het westen, dus geld voor dure PS2's en GameCube's is er nog niet. Nintendo kondigde daarom op de Tokyo Game Show aan een lowcost console op de Chinese markt te willen zetten met zeer goedkope games om het grote kopieerprobleem in China tegen te gaan.

Dit werd de Nintendo iQue, een soort controller en console in één waarop vooral Nintendo 64 ports te spelen zijn. Dextrose.com heeft er eentje aangeschaft en aan een uitvoerige test onderworpen. Het eerste dat opvalt is dat het apparaat veel weg heeft van de Dreamcast of Xbox controller, maar dan met de buttonlayout van de N64 controller. Over de games valt helaas niet zoveel te melden, dit zijn simpelweg Chinese versies van oude klassiekers als Mario 64 en Ocarina of Time. Deze games download je in Chinese winkels voor slechts 10% van de prijs hier. Al is de iQue niet zo interessant voor onze markt, is het wel leuk om lezen over Nintendo's avonturen in het oosten.Funny thing is, that the controller pretty much looks like a Dreamcast-controller rather than a N64-controller. One also notices that the former Z-Trigger has moved from the bottom of a N64-Controller to lower left side of the IQue Player beneath the shoulder button. The flashcart is being inserted in the slot at the frontside of the IQue while the AV/Sound-Cable is being connected to the backside where it doesnt disturb the gaming experience at all. Above the Multi I/O-Connector there is small USB-Connector. The rest of the button layout has been transfered from the N64 and extended by a on/off-button which is also being used to reset games and exit to the main menu of the IQue Player.

Veel sites speculeren over het feit of de iQue het beruchte product zal zijn wat Nintendo aan gaat kondigen op de E3 van volgend jaar. Of dit waar zal zijn, wat ik persoonlijk sterk betwijfel, kunnen we alleen maar afwachten.

Met dank aan Selflife voor het melden van dit nieuws.