Update: Reden ontslag Plants vs. Zombies-maker door EA complexer | Gamer.nl

Update: Reden ontslag Plants vs. Zombies-maker door EA complexer | Gamer.nl

Update: PopCap en EA hadden waarschijnlijk veel meer redenen voor het ontslaan van George Fan dan zijn afkeer tegen microtransacties. Fan en twee ex-werknemers van PopCap brengen nuance aan in het verhaal.

Gisteren ging een gerucht dat EA de Plants vs. Zombies-maker George Fan ontslagen werd vanwege zijn weigering van microtransacties in Plants vs. Zombies 2. George Fan heeft hier een paar uur geleden op gereageerd:

"Het is waar dat ik ontslagen ben door EA en PopCap. Ook was ik tegen een freemium-model voor Plants vs. Zombies 2. Meer wil ik hierover niet kwijt op dit moment."

Hoewel veel mensen dit zien als een bevestiging legt George Fan geen causaal verband tu en zijn afkeer tegen microtransacties en zijn ontslag. Ook twee ex-collega's, die eerder in een hoge functie werkzaam waren bij PopCap, vertellen een ander verhaal. In augustus 2012 werden volgens deze mensen een stuk of vijftig mensen ontslagen vanwege een hervorming binnen het bedrijf. Deze besli ing, vertellen de bronnen, is gemaakt door PopCap's management na maanden lange discu ies.

In 2011 werd PopCap opgekocht door EA, waarna veel games een andere richting kregen. Om deze reden verloor George Fan zijn intere e in games die door PopCap ontwikkeld werden, waardoor hij niet meer in het team paste, wat hij ook zelf zo voelde. Volgens collega's was hij ook niet veel bezig met Plants vs. Zombies 2, maar werkte hij in die tijd vooral aan Full Contact Bingo.

Dit betekent dat het verhaal rondom het ontslag van George Fan een stuk gecompliceerder is dan de geruchten hebben doen denken. Lees op Kotaku meer over de verklaringen van ex-collega's van George Fan en zie hieronder de tweet van de Plants vs. Zombies-maker.

Origineel bericht: Electronic Arts heeft naar verluidt Plants vs. Zombies-maker George Fan ontslagen, omdat hij weigerde microtransacties te verwerken in de sequel.

Dat George Fan in 2012 ontslagen werd door EA en PopCap is geen geheim, maar de reden waarom dat is gebeurd, is nooit aan het licht gekomen. Velen waren echter wel in de veronderstelling dat Fan het niet eens was met het pay-to-win design van EA. Dit zou een rol hebben gespeeld bij zijn ontslag.

In de meest recente aflevering van de Beartaffy-podcast beweert Edmund McMillen, maker van Super Meat Boy, dat Fan inderdaad ontslagen is door EA, omdat hij weigerde een dergelijk verdienmodel in Plants vs. Zombies 2 te verwerken.

George Fan heeft IGN laten weten spoedig een korte verklaring te geven over deze uitspraak. Het onderwerp is ter sprake gekomen vanwege de recente ophef rondom de lootboxes en microtransacties die onder andere in EA's Star Wars Battlefront 2 aanwezig zijn, hoewel de microtransacties op dit moment tijdelijk verwijderd zijn uit de game.

Bekijk hieronder de podcast. Het gedeelte waarin Edmund McMillen het over het ontslag van George Fan heeft begint op ongeveer 41:00.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou