Ondanks felle kritieken op de afgelopen Electronic Entertainment Expo (E3) in juli, zal ESA in 2009 wederom de E3 organiseren. Men denkt er echter aan om enkele veranderingen door te voeren aldus weblog Kotaku.

Zo is men wellicht van plan de conventie in het begin van juni te houden, omdat dit de uitgevers meer tijd geeft om aankondigingen te verspreiden over de E3, de Games Convention en de Tokyo Game Show. Het geeft ontwikkelaars ook meer tijd demo's in elkaar te zetten gedurende een periode dat de feestdagen nog niet in de buurt komen. In juli is men normaliter al druk bezig met de laatste belangrijke werkzaamheden om een game op tijd de deur uit te krijgen.

Volgens anonieme bronnen zal men ook proberen meer bezoekers naar de E3 te krijgen. De laatste 'grote' E3 in 2006 wist meer dan 60.000 bezoekers te trekken en het streven is dan ook om tien keer zoveel meer bezoekers dan dit jaar naar de E3 te halen. Men zou de voorwaarden waar een journalist aan moet voldoen om een uitnodiging voor de conventie te krijgen, willen verbreden, om zo aan meer bezoekers te komen. Geruchten gaan dat iedereen met een weblog al een kans gaat maken op een kaartje. Dit sluit aan bij een eerder gerucht waar ook al werd gemeld dat E3 toegankelijker zou worden.

Vooralsnog kunnen we echter niet bevestigen of bovenstaande informatie correct is. Wel lijkt ons dat de E3 alleen nog maar jaren kan bestaan als de huidige formule aangepast wordt. Door het afnemende bezoek van journalisten laten de uitgevers het ook steeds vaker afweten en laatstgenoemden houden dan ook steeds vaker hun eigen evenementen om de pers een voorproefje te geven op hun producten.