Nieuws
fifa 21

Update: Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

Opgelegd en goedgekeurd

Geschreven door Erik Nusselder op
De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een dwangsom opgelegd vanwege lootboxes in FIFA-games. De rechtbank Den Haag heeft deze beslissing nu goedgekeurd.

Update: artikel is bijgewerkt met de officiële statement van EA.

Volgens de uitspraakis de dwangsom in oktober 2019 opgelegd. Electronic Arts heeft daar vervolgens bezwaar tegen aangetekend, maar dat is in eerste instantie en ook in hoger beroep afgewezen.

De dwangsommen zijn gericht op de lootboxes in FIFA, waarmee spelers nieuwe, willekeurige voetballers verdienen voor hun team. Volgens de Ksa is dat een kansspel, wat niet zomaar mag worden aangeboden in Nederland. De rechter geeft de autoriteit daarin nu dus gelijk en stelt dat de Ksa bevoegd is om tot handhaving over te gaan.

De dwangsommen zijn opgelegd aan zowel Electronics Arts zelf, als de Zwitserse dochter die verantwoordelijk is voor de verkoop. Beide bedrijven krijgen een dwangsom van 250.000 euro per week, met een maximum van vijf miljoen. In totaal kan het bedrag dus oplopen tot 10 miljoen euro.

EA is het niet eens met het besluit en stelt dat het geen kansspel aanbiedt, omdat de packs die worden aangeboden onlosmakelijk verbonden zijn met de FUT-modus, wat zelf een behendigheidsspel is. "De FUT-modus draait niet om het openen van Packs maar om het spelen van voetbalwedstrijden en het winnen van de competitie," valt te lezen in de juridische stukken. Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat de meeste spelers FIFA niet spelen om te gokken.

In een reactie laat EA weten in beroep te gaan tegen de beslissing: "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

Dit artikel delen:

Lees meer

'Uitstel Cyberpunk 2077 komt door PlayStation 4 en Xbox One' Xbox-launchgame The Ascent uitgesteld naar 2021
6

Reacties op: Update: Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  WvA

  • 29 oktober 2020 11:21
  Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat -> de meeste spelers <- FIFA niet spelen om te gokken.

  Nou lijkt me vrij duidelijk toch? Je mag toch ook geen kinderen toe laten in gokhallen omdat de meeste kinderen niet zullen komen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 29 oktober 2020 11:30
  YES! Goed gedaan rechtbank!

  EA kan nog zo hard bleren maar het is geen behendigheidsspel. Bij bijvoorbeeld poker zijn er spelers did structureel flinke bedragen winnen. Bij een kansspel is dit onmogelijk.

  Dit is gericht op kinderen en andere mensen die hier zwak tegenover staan en dat is gewoon fout.

  Heb zelf in GTA Online gisteren een paar keer op de paardenrennen gewed en toevallig wat gewonnen. Doe het niet vaak want je kan het systeem niet verslaan.

  Maar de verleiding is er soms wel. Gelukkig kan je in-game per uur maar 50000 chips kopen en dat verdien je makkelijk.

  Maar toch. Gokken met echt geld in games moet verboden worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dutchmercenary

  • 29 oktober 2020 13:51
  Lekker voor EA! vies gierig bedrijf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bellsxylom

  • 29 oktober 2020 14:24
  Derde alinea: 'Volgens de uitspraakis de dwangsom in oktober 2019 opgelegd. Electronic Arts heeft daar vervolgens bezwaar tegen aangetekend, maar dat is in eerste instantie en ook in hoger beroep afgewezen.'

  Zevende alinea: 'In een reactie laat EA weten in beroep te gaan tegen de beslissing'

  Tegen welke beslissing gaat EA dan precies in beroep?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 30 oktober 2020 09:00
  @bellsxylom ik gok :) dit:
  EA is het niet eens met het besluit en stelt dat het geen kansspel aanbiedt, omdat de packs die worden aangeboden onlosmakelijk verbonden zijn met de FUT-modus, wat zelf een behendigheidsspel is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 oktober 2020 10:06
  @HunterSeeker De Fut modus wel maar de packs op zich dan weer wel.

  Ja als je skilled bent krijg je meer/sneller fut packs maar de inhoud is nog steeds compleet willekeurig.

  En dat moedigt aan om er zelf geld (of stiekem het geld van je ouders) in te steken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.