De ontwikkelaar van de eerste twee Dungeon Siege-games, Gas Powered Games, zal wel een consulterende rol vervullen bij de ontwikkeling. Chris Taylor, de bedenker van de Dungeon Siege-reeks, ziet de samenwerking met Obsidian wel zitten. "Het is een zeer getalenteerde ontwikkelaar die echt weet wat er nodig is om een diepe en boeiende RPG te maken. Ik kan me geen betere groep voorstellen om de Dungeon Siege-reeks voort te laten zetten."

Dungeon Siege 3 is het eerste deel in de reeks dat ook voor consoles zal verschijnen. Dit houdt waarschijnlijk in dat de muisbesturing wordt ingeruild voor meer directe controle over het hoofdpersonage. Het persbericht spreekt dan ook van "intuïtieve actie gemengd met een robuust RPG-systeem." Het verhaal vormt een belangrijk aspect van het spel en kan worden beïnvloed door de acties van de spelers. Ook is wederom mogelijk dat andere personages zich bij de speler aansluiten. Daarnaast kunnen spelers gezamenlijk op pad gaan in de coöperatieve multiplayermodus.

Uitgevers

De eerste twee Dungeon Siege-games werden nog uitgeven door Microsoft Game Studios. Daarna werden de rechten op de Dungeon Siege-reeks ingelijfd door 2K Games, dat twee uitbreidingen voor Dungeon Siege II uitbracht en de PSP-game Dungeon Siege: Throne of Agony. Het lijkt er op dat 2K de rechten op Dungeon Siege weer heeft teruggegeven aan Gas Powered Games, dat in Obsidian en Square-Enix partners heeft gevonden voor het derde deel in de reeks. Voor Square-Enix betekent Dungeon Siege 3 een nieuwe stap in de steeds sterkere focus op de Westerse markt. Eerder dit jaar gaf Square-Enix ook al de RTS-game Supreme Commander 2 van Gas Powered Games uit.