Bepaalde content kan met het nieuwe systeem per direct wordengedownload, zonder dat de gebruiker hiervoor verdere actie hoeft te ondernemen. In de toekomst zal steeds meer content op deze manier beschikbaar komen voor spelers. Ook de downloadsnelheid is verbeterd, via aanvullende bandbreedte. Dit moet er onder meer voor zorgen dat downloads niet stilvallen wanneer spelers massaal tegelijkertijd een game gaan downloaden, iets wat in het verleden regelmatig voorkwam op Steam.

Bovendien kan Steam de downloads vanuit meer plekken op de wereld aanbieden, wat over het algemeen voor hogere downloadsnelheden zou moeten zorgen. Bij updates hoeven consumenten daarnaast minder bestanden binnen te halen. Voorheen moest elk gewijzigd bestand volledig worden vervangen bij een update. Nu hoeven alleen de wijzigingen worden binnengehaald. Volgens Valve zullen updates door deze aanpassing aanzienlijk kleiner zijn.

Veelgevraagde features

Het bedrijf belooft in de toekomst een aantal veelgevraagde features in het downloadprogramma te verwerken, zoals de mogelijkheid om downloads te plannen, zelf te bepalen hoeveel bandbreedte een download mag gebruiken en de mogelijkheid om aan te geven welke games als eerste worden gedownload.

Verder wordt het mogelijk updates te downloaden voor een game die op dat moment wordt gespeeld. De update wordt dan toegepast als de game wordt afgesloten. Valve heeft ook nieuwe tools ontwikkeld voor ontwikkelaars en uitgevers van games, die het makkelijker maken om een game te publiceren of updaten op Steam.