Lucas Arts is druk bezig om in november van dit jaar weer een game toe te voegen aan hun meest bekende franchise. Er is nog niet heel veel bekend over Star Wars: The Force Unleashed, maar vandaag zijn er een paar details naar boven komen drijven.

De game zal zich af gaan spelen tussen Episode III en Episode IV. Darth Vader is er achter gekomen dat hij compleet geabsorbeerd is door de donkere kant van de kracht en hij beseft zich dat hij nooit in staat zal zijn om de keizer te vernietigen. Maar dat hij dat niet kan, wil niet zeggen dat hij niet iemand kan trainen om sterker te worden dan de keizer. De speler zal in de huid kruipen van Vader’s nieuwe leerling, een positie die Darth liever bestegen had zien worden door Luke, zoals we in The Empire Strikes Back hebben kunnen zien. Omdat de geschiedenis tussen de twee filmtrilogieën wordt behandeld is het einde al bekend. Om deze reden gaan de makers een alternatief einde inbouwen.

The Force Unleashed zal net als de aankomende Indiana Jones game gebruik maken van de Euphoria Engine en tevens ook van DMM. DMM is een krachtige physics engine die elk object in de game in staat stelt te reageren aan de hand van unieke eigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld een stormtroepers met “force push” in een boom sleuren, waarna deze zal breken of versplinteren. Echter, als je de boom omhakt met je lichtzwaard zal het stukje natuur op een geheel andere manier reageren. Als je inbeukt op een stalen wand zal dat ook een deuk achterlaten; het spel zal zelf uitrekenen wat de hoeveelheid aan schade is en het aan de hand daarvan animeren.

In het begin van Star Wars: The Force Unleashed zul je een Sith spelen en een aantal basiskrachten tot je beschikking hebben zoals Force Push, Force Speed, Force Lightning, zeg maar alle powers die we nog kennen uit de Jedi Knight reeks, maar dan met wat meer impact. Waar Force Push in Jedi Knight nog gebruikt kon worden om je tegenstanders over de rand van een afgrond te duwen, zul je de kracht in The Force Unleashed kunnen aanwenden om personen of objecten als kanonskogels door de lucht te laten schieten. Een aantal van je Force Powers en vaardigheden zullen tijd nodig hebben om te herladen, maar sommigen zul je onbeperkt tot je beschikking hebben. Naarmate je vordert in het spel zul je meerdere krachten gaan beheersen en sterker worden. Dat is wel nodig ook als je net zo krachtig wil worden als de keizer.

In het spel zullen verschillende verwijzingen zitten naar de films. De speler zal het ondere andere op moeten nemen tegen de Jedi Shaak Ti en moet levend ontsnappen uit de Jedi tempel tijdens de uitvoering van Order 66. Een leuke bijkomstigheid is ook dat er ook rancors in het spel aanwezig zullen zijn, de monsterlijke wezens van het kaliber dat Jabba the Hutt als huisdier in zijn paleis hield. De dieren kunnen de speler met huid en haar verslinden, maar met behulp van de kracht kan men de arme beestjes ook van binnenuit verscheuren. Ook zal Darth Vader waarschijnlijk een speelbaar personage zijn en is men momenteel druk bezig aan een multiplayer modus.

Star Wars: The Force Unleashed wordt gezien als een combinatie van Star Wars, Ninja Gaiden, God of War, The Matrix en 300. De game staat gepland voor november 2007 en zal uitkomen op de PlayStation 3 en de Xbox 360.