Het lijkt erop dat Interplay, om uit de financiƫle problemen te kopen, haar belangrijkste franchises aan andere ontwikkelaars probeert door te verkopen. Zo werd eerder deze week bekend gemaakt dat Fallout 3 zal worden ontwikkeld door Bethesda Softworks, iets wat door de echte fanboys niet in dank afgenomen werd. Daar waar Bethesda echter aardig wat goede games op haar naam heeft staan, dreigt er voor de fans van de space-sim Freespace iets veel ergers te gaan gebeuren. Niemand minder dan Derek Smart aast met zijn ontwikkelstudio 3000AD op deze rechten.

Derek Smart heeft nochtans veel ervaring in het space-genre en schreeuwt regelmatig van de toren dat zijn Battlecruiser en Universal Combat games veruit de beste games op de markt zijn. In werkelijkheid zijn het vaak compleet ontoegankelijk met bugs gevulde games. Tevens staat Derek erom bekend stennis te schoppen met de uitgevers van zijn games. Zo was hij onlangs laaiend toen Dreamcatcher besloot zijn game voor een budgetprijs op de markt te brengen.

In deze thread, waarin Derek Smart zijn plannen bekend maakt, zijn de reacties van de fans niet bepaald enthausiast te noemen. Wanneer Freespace een opvolger zou moeten krijgen, zou Volition waarschijnlijk de beste keus zijn, maar de vraag is THQ, dat eigenaar is van deze ontwikkelaar, het spel ziet zitten om een spacesim op de markt te brengen.