Dit deed Eurogamer aan de hand van een bericht dat spelers ontvangen wanneer zij niet genoeg materiaal hebben om een wapen te upgraden. Dit kunnen zij zelf verzamelen in het spel, maar ook met echt geld aanschaffen. Daarnaast zijn er robots die uitgestuurd kunnen worden. Zij verzamelen in-game geld, dat ook gebruikt kan worden om de benodigde materialen aan te schaffen. 

Het is nog niet bekend hoeveel het kost om wapens met echt geld te upgraden. Volgens de producer van Dead Space 3 verschijnen er waarschijnlijk bundels met verschillende hoeveelheden virtueel geld. De optie om hier met echt geld voor te betalen, zorgt volgens haar niet voor een verstoorde balans. "Er zijn een hoop wapenonderdelen die je pas later in de game kunt kopen. Tenzij je de game opnieuw speelt (via New Game Plus)."

Microtransacties in EA-games

Het is de eerste keer dat een game in de Dead Space-reeks microtransacties bevat. Uitgever Electronic Arts experimenteerde hier al wel mee in andere games: Mass Effect 3, Need for Speed: Hot Pursuit en Battlefield 3 bevatten microtransacties in de multiplayer, om zo sneller aan voertuigen, wapens en levels te komen. Die zijn echter ook te ontgrendelen door de game gewoon te spelen.