DayZ Origins is gebaseerd op de Taviana-map en draait om een afgelegend eiland genaamd Survival City, waar rijke overlevenden een veilig gebied hebben gecreëerd dat wordt beschermd door muren en huurmoordenaars. "Als je er in weet te komen, heb je de mogelijkheid om hun beste wapens en goederen te stelen", aldus de beschrijving van de game.

Origins bevat daarnaast een 'Patient Zero', een gemuteerde zombie die de uitbraak van het virus heeft veroorzaakt. "Deze zombie vangen of doden levert misschien het medicijn op tegen de zombie-infectie." Daarnaast bevat de game ook voertuigen die gemaakt zijn door overlevenden en zijn er veel nieuwe gebouwen waar spelers in kunnen lopen. DayZ Origins is nu te downloaden via de officiële website van de mod.

De game heeft volgens de makers niets te maken met het officiële DayZ, dat ook begon als Arma 2-mod. Bedenker Dean Hall werkt nu aan een standalone versie van DayZ. Het is niet bekend of hij van plan is stappen te ondernemen tegen de nieuwe mod omdat de naam zo dicht bij die van zijn eigen mod ligt. Hall heeft zich wel boos uitgelaten over The War Z, een andere zombiegame die volgens hem veel gelijkenissen toonde met DayZ en door velen door elkaar werd gehaald.