De game moet de "karakteristieke eigenschappen en integriteit van de eerdere games behouden" en zowel fans als nieuwe gamers aanspreken. Net als de originele delen is Creatures als het ware een game die draait om de kunstmatige intelligentie van de verschillende wezens.

Creatures imiteert echt bestaande biologische systemen, elk voorzien van hun eigen biochemie, hersenen, digitale DNA en leefomgeving. De wezens zijn niet geprogrammeerd, maar maken hun eigen keuzes en leren van hun fouten. Spelers begeleiden deze wezens door hun leven en delen lief en leed.

Zodra ze volwassen zijn kunnen de creatures ook paren en kinderen krijgen die weer hun eigen DNA hebben. Het is mogelijk dat een wezen van de tiende generatie aanzienlijk intelligenter is dan het wezen waarmee de speler is begonnen. De creatures die spelers zelf maken zijn de zachtaardige en sociale Norns. Het grootste gevaar waarmee ze in aanraking zullen komen zijn de Grendels. Zij zijn gewelddadig, stelen eten en zijn ziektedragers.