Epic's Cliff Bleszinski, de man achter Gears of War, vindt dat controllers best minder knoppen mogen hebben. "Ik hoop dat als er een nieuwe Xbox komt, er minder knoppen op de controller zitten. Hedendaagse controllers lijken net ruimteschepen!"

Natuurlijk kon Cliff, voorheen Cliffy B, de Wii-controller niet onbenoemd laten. "Die controller is toch functioneel dankzij de bewegingssensor. Niet veel games maken er goed gebruik van, maar Super Mario Galaxy wel. Zack & Wiki is een ander goed voorbeeld."

"Er zijn verschillende manieren om interactiviteit te leveren zonder dat alle vingers van je hand tegelijk bezig moeten zijn op een controller. Ik heb wat prototype-materiaal gezien met een camera waar wat vrienden aan werken en men kan daarmee de diepte van de wereld rondom de speler en bewegingen van de vingers opmerken. Dat zijn spannende ontwikkelingen en ik denk dat we uiteindelijk allemaal naar dergelijke veranderingen moeten werken."

Maakt Gears of War 2 nog wel gebruik van de normale Xbox 360-controller, of was dit een stille hint naar de nieuwe controller die op de E3 getoond zou moeten worden volgens aanhoudende geruchten?