Steeds vaker komen games in het nieuws die een christelijke achtergrond hebben. Christelijke ontwikkelaars doen hun best om hun ontwikkelde spellen aan het grote publiek, en dan vooral aan de christelijke gamers, bekend te maken. Zo komt er een RTS game die gebaseerd is op de Left Behind boekenserie en kan je discipelen besturen in platformer Timothy and Titus. Er zijn al veel christelijke kinderspelletjes te vinden, maar de volwassen markt moet nog overwonnen worden.

Eind vorige week vond in Amerika voor de vierde keer het Christian Game Developers Conference plaats: “de enige samenkomst met het doel om gameontwikkelaars, in software en traditionele media, aan te moedigen christelijke principes in hun industrie toe te passen”. Vele christelijke gameontwikkelaars zijn samen gekomen om te praten over hoe er meer christelijke games op de markt gebracht zouden kunnen worden. Website Gamespot nam een kijkje.

Ontwikkelaars proberen op allerlei manieren om de zogenaamde positieve boodschap naar buiten te brengen. Zo is ontwikkelaar Digital Praise verantwoordelijk voor het PC dansspel Dance Praise, wat natuurlijk afgeleid is van het populaire Dance Dance Revolution. Het principe van het spel is hetzelfde, alleen de muziek wordt volledig verzorgt door christelijke artiesten. Ook verschijnt de tekst op het scherm om mee te zingen. “Kinderen zullen het dansen geweldig vinden en ouders hoeven zich niet zorgen te maken over suggestieve inhoud of seksuele toespelingen”, aldus hoofd van Digital Praise Tom Bean.

Ook wordt er gewerkt aan een spel in de trant van de Battlefield serie. Hierin kan de speler kiezen uit twee zijdes: de christenen/joden en de legers van de Antichrist. Een first-person shooter met de voorlopige titel Apocalypse. Als het spel goed uitpakt moet het zelfs een trilogie worden. Designer Jessy Rapczak weet nog toe te voegen dat op dit moment de christenen en joden nog te slap zijn vergeleken met het kwaad.Voorlopig zullen de christelijke ontwikkelaars door lage budgetten niet de kwaliteit bereiken dat ze voor ogen hebben. Hierdoor wordt het ook moeilijk om te concurreren met al dat moois wat op dit moment op de markt te krijgen is. Greg Schumsky, hoofd van Covenant Studios, verwacht echter dat we in de komende vijf jaar een explosie van christelijke games kunnen verwachten. Het hele artikel van Gamespot is hier te lezen.