Over de vorige Call of Duty-game, Call of Duty: Ghosts, werd ook gemeld dat het spel op een nieuwe engine draaide. Dit bleek later echt om een sterk gemodificeerde versie van de id Tech 3-engine te gaan. 

Call of Duty: Advanced Warfare speelt zich af in 2054, een jaar waarin een wereldwijde terroristische aanval als een "globale 9/11" meerdere grote steden treft. Om wat voor aanval het gaat is nog onbekend, maar de daders horen bij een terroristische organisatie genaamd KVA.

Spelers kruipen in de huid van de marinier Mitchell, die samen met Will Irons wordt uitgezonden. Na hun uitzending vraagt Wills vader, hoofd van het private militaire bedrijf Altas Corporation, aan Mitchell om zich bij hem aan te sluiten. Mitchell gaat akkoord en ontvangt met zijn nieuwe baan een EXO Suit. Het is voor het eerst dat een Call of Duty-game slechts een speelbare protagonist kent. De stem van Mitchell wordt ingesproken door Troy Baker, die eerder rollen als Joel in The Last of Us en de Joker in Arkham Origins op zich heeft genomen.

Gameplay

Het exoskelet van spelers kan worden geupgrade met mogelijkheden als beter klimmen, hoger springen, richten dekking glijden, onzichtbaar worden en in de lucht blijven zweven. Enkele wapens gebruiken energie als munitie en granaten kunnen van functie wisselen nadat ze zijn gegooid.

Het artikel van Game Informer bevat geen concrete informatie over multiplayer, maar mede-oprichter Michael Condrey hint er wel naar: "Je kunt je vast wel de mogelijkheden voorstellen van de singleplayer en hoe je dat online kunt toepassen". Voor Advanced Warfare is een vorm van co-op al wel bevestigd.

Call of Duty: Advanced Warfare verschijnt op 4 november voor de Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Over een versie voor de Wii U wordt niet gesproken.