Al voorafgaand aan de beursgang van het bedrijf ontstonden er zorgen over de levensvatbaarheid van King, omdat het voor zijn winstgevendheid sterk afhankelijk zou zijn van de inkomsten uit het nog altijd populaire Candy Crush Saga. King stelde de beursgang om die reden zelfs uit tot begin dit jaar, in plaats van al eind 2013 naar de beurs te gaan. Het bedrijf wilde namelijk eerst laten zien dat het niet volledig aangewezen was op het succes van de Candy Crush-serie.

Winst

Die reeks was afgelopen kwartaal nog altijd goed voor 51 procent van de inkomsten. In het tweede kwartaal van 2014 bedroeg dat percentage 59 procent. Het lagere percentage is echter vooral het gevolg van dalende inkomsten uit Candy Crush-spellen. Die namen met 23 procent af, terwijl de omzet uit andere games slechts met 6 procent toenam.

In totaal boekte King een kwartaalomzet van 543,9 miljoen dollar, bijna 440 miljoen euro, vergeleken met 648,2 miljoen dollar (omgerekend 524 miljoen euro) in dezelfde periode het jaar daarvoor. De winst daalde van 229,8 miljoen dollar naar 141,7 miljoen dollar, zo'n 114,5 miljoen euro.

King bracht afgelopen maand nog een nieuwe variant van Candy Crush uit, Candy Crush Soda Saga. Andere spellen van het bedrijf zijn Farm Heroes Saga, Pet Rescue Saga en Bubble Witch Saga. In totaal hebben die games 495 miljoen maandelijks actieve spelers. Dat zijn er tien miljoen meer dan in het kwartaal ervoor.

Zynga

Concurrent Zynga, ooit de marktleider op het gebied van zogeheten social games en vooral bekend van Farmville, deed het minder afgelopen kwartaal. De omzet van Zynga steeg van 152,1 miljoen naar 175,5 miljoen dollar, omgerekend 141,5 miljoen euro. Dat is minder dan de winst die King in dezelfde periode boekte.

55 procent van alle inkomsten was afkomstig uit Zynga's mobiele aanbod, 5 procent meer dan in het tweede kwartaal. Het bedrijf verlegde de afgelopen maanden zijn focus naar iOS en Android, in plaats van zich primair te blijven richten op browserversies van zijn titels. Zynga leed nog wel een verlies van 6,7 miljoen dollar, zo'n 5,41 miljoen euro, vergeleken met 16,2 miljoen dollar in dezelfde periode het jaar ervoor.

Door NUtech