Shinji Mikami staat voor sommige doorgewinterde fans op hetzelfde niveau als Shigeru Miyamoto of Hideo Kojima. Hij heeft de Resident Evil-reeks bedacht en daarmee één van de meest legendarische gamereeksen ooit gecreëerd. Aan het hoofd van deel vijf staat echter niet hij, maar Jun Takeuchi. En omdat Mikami deel vijf niet heeft gemaakt, zal hij het ook niet spelen.

"Ik zal het waarschijnlijk niet spelen. Ik zal er niet van houden, omdat het niet de game wordt die ik gemaakt zou hebben," aldus de Japanse goeroe. "Het zal alleen maar stress bij me veroorzaken als ik het speel. Ik denk dat het voor gamers leuk is om te spelen, maar niet voor iemand die Resident Evil-spellen heeft ontwikkeld."

"Als ik iets zie in Resident Evil 5 dat niet goed gedaan is, zou ik boos worden." Mikami vindt verder dat het niet zo erg is dat deel vijf erg lijkt op deel vier, maar hij vindt wel dat een volgende deel de serie weer moet vernieuwen, zoals het briljante deel vier dat al eerder deed.

Op dit moment werkt Shinji Mikami samen met Suda51 (van Killer7 en No More Heroes) aan een horrorgame voor EA en aan een onaangekondigd project voor Sega.