Volgende week gaat de BBC van start met een driedelige documentaire in de reeks Outrageous Fortunes waarin een drietal bekende merken, Disney, Bacardi en Nintendo, aan de kaak worden gesteld. Dit laatste bedrijf komt er in de controversiële documentaire, waar Nintendo zelf aan weigerde mee te werken, dan ook niet echt goed vanaf.

De documentaire gaat onder andere in op hoe de baas van Nintendo, Mr. Yamauchi, over de rug van spelontwikkelaars vele miljoenen in zijn eigen zak gestoken heeft. Zijn eigen schoonzoon Minoru Arakawa, werkzaam bij Nintendo of America in de jaren 80 en het begin van de jaren 90, vertelt hierover in een interview waarin hij ook vooruitblikt op de toekomst van de ontwikkelaar.

De documentaire maakt ook nog een aantal andere aantijgingen richting de Japanse consolegigant. Zo zou het games op de markt hebben gebracht die epilepsie bij kinderen zouden kunnen veroorzaken. Men was zich hier terdege van bewust maar loog hierover tijdens een rechtzitting. De documentaire bekijkt hoe veilig de spellen van Nintendo eigenlijk wel niet zijn.

Deze laatste aantijging is trouwens toepasselijk op bijna elke game en tegenwoordig staat er dan ook een epilepsie-waarschuwing vooraan in elke handleiding. Toch heeft dit men er niet van weerhouden een aanklacht in te dienen - maar of je Nintendo iets kwalijk kan nemen is de vraag. Deze documentaire doet dat blijkbaar wel.

Helaas kunnen we hier de documentaire niet bekijken, want deze wordt uitgezonden op BBC Three, een zender die doorgaans niet op de kabel terug te vinden is. Heb je een schotelantenne, dan heb je misschien geluk - en wellicht verschijnt er na de uitzending nog een stream van het programma online.