In het artikel wordt beschreven hoe Carl Thompson uit Preston, een gewijzigde naam om anoniem te blijven, een poging tot zelfmoord doet als gevolg van het spelen van Fortnite. Thompson zou speed gebruiken om eindeloos door te kunnen spelen en geld van zijn ouders stelen om nieuwe skins en wapens aan te schaffen. In april zou hij een zelfmoordpoging hebben gedaan, omdat hij zijn leven niet meer op de rails kreeg.
Het artikel werd sterk bekritiseerd op social media omdat het andere potentiële oorzaken voor de zelfmoordpoging volledig buiten beschouwing laat. Matthew Barbour, de schrijver van het artikel, blijkt via het platform ResponseSource 300 pond te hebben geboden om 'een zo sterk mogelijk verhaal' over een kind dat is verslaafd aan Fortnite te mogen schrijven. Eurogamer onderschepte onderstaande email van Barbour.
In het verleden betaalde de journalist al eerder voor negatieve, deels verzonnen verhalen voor verschillende media. Onderstaande ex-Eurogamer-medewerker Chris Bratt onderschept al eerder een email voor een verhaal over Pokémon Go. The Daily Mirror heeft nog niet gereageerd op de kritiek.
Recent werd gameverslaving erkend als ziekte door de WHO. Lees ook ons artikel over gameverslaving als ziekte.
Reacties op: Journalist betaalde voor artikel over zelfmoordpoging door Fortnite
inactiefglaned
De aanhoudende noodzaak om als journalist clicks te generen door tendentieuze artikelen te schrijven ligt hier wat mij betreft volledig aan ten grondslag. Deze journalist is ook geen knip voor de neus meer waard. 1 keer de fout in, prima, maar nogmaals zo moedwillig op zoek gaan naar excesverhalen die een volledig vertekend beeld van de werkelijkheid geven moet wat mij betreft keihard afgestraft worden. Ik hoop echt dat Epic deze journalist even goed laat schrikken.
rreloaderr
fonsrutte
inactiefglaned
Eens. En zelfs los daarvan, door een verhaal zo groot uit te stallen op je voorpagina creëer je gewoon een enorm vertekent beeld van wat er werkelijk speelt. Letterlijk miljoenen kinderen spelen dit spel en leiden een volstrekt gebruikelijk leven. Door zo de nadruk te leggen op een niet representatief deel van de populatie, zonder daarbij andere verklarende factoren te betrekken, maakt deze man volstrekt gewetenloos.
SuperDre
rouquart
Dit is een verhaal over verslaving en psychische problemen, dat hij in plaats daarvan één zondebok wil aanwijzen is kortzichtig, gevaarlijk en duidelijk gemotiveerd door geldgewin.
Trouwens, dit speelt zich af in het VK, niet in de VS. The Daily Sun is een Britse tabloid en men spreekt over pond.
oropher
Het is wel zo, maar dit soort praktijken zijn niet tegen te houden, waardoor er uiteindelijk toch veel journalisten zijn die zullen proberen sappige verhalen te vertellen, simpelweg vanwege geld.
Het enige wat je er aan zou kunnen doen is een journalistiek keurmerk ontwikkelen, maarja…. moet dat dan echt?
nielso