Over het algemeen wordt de Xbox als een succes bestempeld. Het apparaat wordt goed verkocht, de games zijn in orde en Xbox Live is een nieuwe mijlpaal voor de console gameindustrie. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor Microsoft. De Xbox verkoopt in Japan namelijk dramatisch en gaat totaal aan het land voorbij. Tot op heden moet Microsoft nog 500.000 consoles verkopen, daar waar Sony en Nintendo met de Playstation 2 en GameCube console na console verkopen.

De vraag waar Microsoft zich, zeker met het oog op de aankomende Xbox 360, mee bezig houdt, is: waarom doet de Xbox het zo slecht in Japan? In een artikel van GameInformer worden een aantal argumenten op tafel gelegd waarom de console achterblijft in het gamescontinent. De argumenten zijn afkomstig van allerlei Japanse ontwikkelaars.

Allereerst is er de vorm van de console. Een grote, zwarte doos is niet wat de Japanse consument graag in huis haalt. Tel daarbij op dat de console de leus "Ik kom uit Amerika" uitademt, en je hebt de ultieme afschrikking voor de Japanner. Ook de naam Microsoft werkt niet in het voordeel; bedrijven als Sony en Nintendo komen uit Japan zelf en voelen voor de Japanse consumenten meer 'eigen' dan MS.

Vervolgens is er natuurlijk het altijd heibele punt: de games. Voor de Playstation 2 en GameCube worden er in Japan zelf een heleboel aparte, typisch Japanse games ontwikkelt, terwijl de Xbox het vaak met Europese en/of Amerikaanse games moet doen. Deze games slaan minder aan bij de vraag van de Japanners en worden hierdoor genegeerd.

Microsoft zelf komt ook nog aan het woord in het artikel, dit in verband met de Xbox 360. Hoe wil Microsoft de volgende console wél tot een succes verhaal in Japan maken? Yoshihiro Maruyama legt uit dat er drie punten zijn die men uit wil werken. Ten eerste moet de console eerder dan de Playstation 3 in de winkel liggen, ten tweede moeten de games beter aansluiten bij het Japanse publiek en ten derde moet het design meer in de Japanse stijl zijn.

Of de Japanners heil zien in de Xbox 360 wordt in het artikel niet genoemd. Er blijft dus nog best wat interessante stof over voor verder onderzoek. Microsoft zal aanwezig zijn op de komende Tokyo Game Show (TGS) en daar ook meer over de Japanse kant van de console laten zien. Lees het hele artikel hier.