Apple toonde de kracht van de dual core A5-processor, die ook in de iPad 2 zit, met een gameplaydemonstratie van de nieuw aangekondigde game Infinity Blade II. De A5-chip heeft een twee keer zo snelle processor als de iPhone 4 en een grafische chip die zeven keer zo snel is.

Hoewel het uiterlijk van de iPhone 4S niet verschilt van die van de huidige iPhone 4, benadrukt Apple dat het apparaat van binnen veel veranderingen heeft ondergaan. Zo is de antenne verbeterd en kan het apparaat tot twee keer zo snel downloaden over een HSDPA-verbinding.

Ook de camera van de iPhone 4S heeft een compleet nieuwe 8 megapixel-camera. Gebruikers kunnen vanaf het startscherm in 1,1 seconden hun eerste foto maken. Tussen twee foto's zit een halve seconde. Ook filmen met de camera is verbeterd, zo is het nu mogelijk om in een resolutie van 1080p te filmen. De 4S heeft bovendien een ingebouwde videostabilisator.

Verkrijgbaarheid

De iPhone 4S is vanaf zijn lancering verkrijgbaar in wit en zwart in drie uitvoeren. Een met 16 gigabyte geheugen die 199 dollar kost bij een tweejarig contract, een van 32 gigabyte voor 299 dollar en een van 64 gigabyte voor 399 dollar. De iPhone 4 wordt nog geleverd met 8 gigabyte voor 99 dollar. Ook de 3GS blijft bestaan, deze is gratis bij een tweejarig contract en heeft ook 8 gigabyte geheugen.

De iPhone 4S komt op 14 oktober uit in de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Japan. Nederland en andere gebieden volgen twee weken later, op 28 oktober. Ook brengt Apple een witte versie van iPod Touch uit, volgens Apple het "nummer 1 draagbare game-apparaat". 

iOS 5

De iPhone 4S draait op iOS 5, de nieuwste update van Apple's mobiele besturingssysteem. Het OS komt volgende week al uit voor recente iPod Touch-modellen, iPhone 4, iPhone 3GS en beide iPad-modellen. Met iOS 5 wordt het onder andere mogelijk om gemaakte foto's op een server op te slaan via iCloud, deze zijn dan meteen via verschillende iOS-apparaten te bekijken. Daarnaast wordt het mogelijk om draadloos te synchroniseren en wordt het notificatiesysteem compleet veranderd.