Voor de 2e keer probeert de staat Washington een wet in te voeren die verkoop van gewelddadige games drastisch aan banden legt. Er wordt verwacht dat de wet binnenkort wordt ondertekend door gouverneur Gary Locke.

Medewerkers van gameshops die een volwassen game verkopen aan een minderjarige lopen in de toekomst het risico om een boete van $ 500 te krijgen. In navolging van de acties van de overheid is ook de “Protect Children from Video Game Sex and Violence Act" weer boven tafel gehaald. Een eerde poging deze wet in te voeren mislukte. Als deze wet ingaat wordt het een federaal misdrijf om games aan een minderjarige te verhuren of verkopen, met boetes die oplopen tot meer dan $ 5.000.

Naast wetsinvoeringen van de overheid lopen er ook rechtszaken. De game-industrie vind dat ze worden gediscrimineerd ten opzichte van de film- en muziekindustrie, die telkens buiten deze wetten worden gesloten. Tot nu toe zijn de eisen van de game-industrie echter afgewezen. The legal tango between the gaming industry and the government has taken a step in the government's direction. Washington State's senate passed a bill Thursday that would institute a fine of up to $500 to retail employees who sell violent video games to anyone under the age of 17. Het lijkt er op dat de game-industrie als zondebok (in het bijzonder door GTA3 en GTA4) wordt aangewezen in de recente sluipschutter moorden en moet gaan bloeden. Dat de machtige filmindustrie echter wordt buitengesloten is waarschijnlijk het resultaat van een flinke lobby, wat het nog moeilijk maakt voor de game-industrie.

Lees er meer over op CNN