Met name vrouwelijke gamers geven aan vaker depressief en ongezonder te zijn dan vrouwen die niet gamen. Mannelijke gamers zijn dikker en besteden meer tijd op het internet. Zowel gamende mannen als vrouwen vinden het internet belangrijker als sociaal steunpunt dan niet-gamers.

“Gezondheidsrisico's, vooral een hogere body-mass index en slechtere geestelijke gezondheid, onderscheidt volwassen gamers van niet-gamers”, zegt Dr. James B Weaver III van Centres for Disease Control and Prevention. “Gamers zijn ook minder extrovert.”

Verstoppertje

Onderzoeker Dr.  Brian Primack  zegt dat de verschillen tussen videogames en ouderwetse spelletjes te maken kunnen hebben met de gezondheidsproblemen tussen gamers en niet-gamers. Om ervoor te zorgen dat gamers gezonder worden, is met name het vinden van de juiste balans een uitdaging, zegt Primack.

"Hoe sturen we tegelijk het publiek weg bij imitatie-spelletjes, vergeten we de potentieel positieve aspecten van games niet en houden we rekening met de plaats van games in onze samenleving?"

Volgens Primack promoten enorme, machtige bedrijven met veel succes hun gezondheidsgerelateerde games. "Maar wie blijft over om ons eraan te herinneren dat kinderen en volwassenen verstoppertje en tikkertje waarschijnlijk nog steeds het meeste nodig hebben."