De Novice-modus maakt de game een stuk gemakkelijker, terwijl Nightmare de game een stuk moeilijker maakt. Zo zit er voor iedere type speler iets tussen, mogelijk.

De Novice-modus maakt Alien minder agressief. De alien leert minder snel, is gemakkelijker af te leiden en verstopplaatsen zijn er effectiever tegen. Daarnaast worden androids en andere overlevenden zwakker en dus makkelijker verslaanbaar en is Ripley zelf veerkrachtiger. De speler vindt in deze modus meer munitie en onderdelen.

De Nightmare-modus maakt Alien juist nog agressiever. Deze leert sneller en er zijn geen tweede kansen meer. De bewegingsdetector zendt een onderbroken signaal uit en de informatie is minder betrouwbaar. De speler ziet tevens zijn of haar levensbalk niet, de hoeveelheid munitie of de batterij van de zaklamp. Het gas in de vlammenwerper is moeilijker vindbaar en brandt sneller op. De modus maakt androids en andere overlevenden gevaarlijker, doordat zij meer schade aanrichten. Die overlevenden laten geen munitie achter en er zijn minder items vindbaar. Daarbij heeft de speler geen zicht op de map en zijn systemen moeilijker te hacken.