Na jaren steeds groter en luider te zijn geworden, koos de organisatie van de E3 vorig jaar voor een sober evenement in hotelkamers waar uitgevers in alle rust hun games konden voorstellen. Het bleek geen overweldigend succes en daarom besloot de ESA dit keer voor een tussenoplossing: wel een beurs in het L.A. Convention Centre, maar alleen voor een select aantal genodigden.

Toch lijkt de beurs niet helemaal in oude glorie te herstellen. Een aantal uitgevers heeft namelijk aangegeven de editie van dit jaar niet bij te zullen wonen, waaronder Activision. Ook toekomstig fusiepartner Vivendi wordt niet genoemd op de lijsten van deelnemers. Beide bedrijven hebben aangegeven niet aanwezig te zullen zijn op de E3 en hebben eveneens aangegeven hun ESA-lidmaatschap niet te vernieuwen. Het lijkt er sterk op dat de veelbesproken fusie tussen Activision en Vivendi Games binnenkort eindelijk beklonken wordt.

Hoewel de lijst niet volledig is, hebben in ieder geval NCSoft en Foundation 9 al aangegeven zeker niet present te zullen zijn. id Software, dat naar verwachting meer van zijn Rage zou laten zien op de E3, twijfelt momenteel nog of ze aanwezig zullen zijn.

De volgende bedrijven zijn in ieder geval wel aanwezig op de E3: Akella, Atari, Capcom, Codemasters, Crave, Disney, Eidos, Electronic Arts, Konami, LucasArts, Microsoft, Midway, MTV Games, Namco Bandai, Nintendo, SEGA, Sony, Square-Enix, Take-Two, THQ en Ubisoft.