Het nieuws komt van hacker Brandon Wilson, die een brief van Activision heeft ontvangen. In de brief beschuldigen Activisions advocaten Wilson ervan dat hij de RFID-codes van de Skylanders-poppetjes probeert te kraken en dat hij onmiddelijk met zijn acties moet stoppen. Doet hij dat niet, dan kan hij worden aangeklaagd.

Wilson geeft toe dat hij onderzoek heeft gedaan naar de codes en dat hij zijn onderzoek heeft opgeslagen in een zipbestand en online heeft opgeslagen voor persoonlijk gebruik. Activision heeft dit bestand ontdekt, maar volgens Wilson heeft hij het bestaan van dit bestand nooit kenbaar gemaakt aan anderen. Hij belooft wel te stoppen met alle hackpraktijken rondom Skylanders.

Activision is vermoedelijk op Wilsons spoor gekomen door een post die hij heeft gedaan in een forumtopic over het hacken van Skylanders. Hierin wordt gesproken over het maken van een iOS-app die zich kan voordoen als de Skylanders-portal voor de Wii-versie van de game. Hiermee zouden gebruikers alle Skylanders-wezens in de Wii-versie van de game kunnen oproepen, zonder de bijbehorende poppetjes te hebben.