Nieuws
Activision Blizzard

Update: Activision Blizzard gedagvaard door Amerikaanse SEC

Ook CEO Bobby Kotick is gedagvaardigd

Geschreven door Michel Musters op
De Amerikaanse SEC heeft Activision Blizzard en CEO Bobby Kotick gedagvaard in verband met de beschuldigingen over giftig en seksueel wangedrag op de werkvloer.

Update: In een persbericht heeft Activision Blizzard gereageerd op de dagvaarding. Het bedrijf zegt volledig mee te werken met het onderzoek, en dat het zich inzet om 'de beste werkplek' te bieden.

"Het bedrijf is actief in gesprek met de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) en heeft meegewerkt met het onderzoek naar bepaalde werkomstandigheden", luidt het persbericht.

"Het bedrijf bevestigt ook dat het meewerkt met de recente dagvaarding door de Securities and Exchange Commission (SEC) van het bedrijf en bepaalde huidige en voormalige medewerkers en directeuren betreffende werkomstandigheden en gerelateerde zaken. Het bedrijf heeft vertrouwen in haar eerdere openbaringen en werkt mee met het SEC-onderzoek".

"We zijn toegewijd aan Activision Blizzard een van de beste, meest inclusieve werkplekken maken", voegt CEO Bobby Kotick daar aan toe. "Er is absoluut geen plek voor discriminatie, intimidatie of ongelijke behandelingen in ons bedrijf. 

Terwijl we met goede bedoelingen meewerken met regelgevers om voormalige problemen op te lossen, willen we ook progressie boeken met onze eigen initiatieven om ervoor te zorgen dat we de beste plek om te werken zijn. We blijven alle problemen op de werkvloer op een openhartige en accurate manier behandelen."

Origineel bericht: De Amerikaanse overheidsinstantie - de Securities and Exchange Commission - wil daarmee te weten komen wat het bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan met klachten over dergelijk gedrag. De SEC wil gedetailleerde documentatie over contracten en gesprekken die tussen leidinggevenden zijn gehouden. Die documentatie moet teruggaan tot en met 2019.

Dit is niet zozeer om rechtvaardigheid voor de slachtoffers te bereiken, maar vooral om te achterhalen of investeerders van het bedrijf nadelige gevolgen ervaren naar aanleiding van nalatigheid op dit gebied. Als Activision Blizzard de gevolgen van deze zaken niet duidelijk naar aandeelhouders heeft gecommuniceerd, kunnen zij daar vergoeding voor krijgen. De SEC bestaat dan ook vooral om investeerders te beschermen.

Eind juli werd Activision Blizzard, bekend van franchises als Call of Duty, Diablo en World of Warcraft, door de staat Californië aangeklaagd wegens grootschalige discriminatie op de werkvloer, met name richting vrouwen. Sindsdien hebben onder andere Blizzard-directeur J. Allen Brack en Jesse Meschuk van human resources het bedrijf verlaten.

The Wall Street Journal meldt dat Activision Blizzard poogt tot een schikking te komen met de SEC. Hoelang het onderzoek precies gaat duren is niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

Quantic Dream wint en verliest rechtszaak tegen Franse kranten wegens smaad THQ Nordic doet Switch-games in de uitverkoop
5

Reacties op: Update: Activision Blizzard gedagvaard door Amerikaanse SEC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  StormFox

  • 21 september 2021 14:57
  "Mannelijke leidinggevenden zouden de vrouwen proberen te versieren en grappen over verkrachtingen maken. Mannelijke werknemers zouden 'grote hoeveelheden alcohol drinken, vervolgens vrouwen lastig vallen, en zelf gamen onder werktijd en ondertussen werk uitdelen aan vrouwelijke medewerkers."

  Gamen onder werktijd, gatverdamme jongens.
  Na het zien van The Wolf of Wallstreet heb ik iets anders in mijn hoofd omtrent seksueel wangedrag op de werkvloer. Disclaimer: Ik zeg niet dat het niet erg is wat er mogelijk is gebeurd bij Blizzard, maar op basis van de huidige artikelen lijkt het op een mug in een glas water. Wel frapant dat het SEC de dagvaarding heeft gedaan, aangezien zij alleen om het financieel belang van de aandeelhouders geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 21 september 2021 16:55
  @StormFox Een medewerkster pleegt zelfmoord nadat naaktfoto's van haar verspreid zijn. Noem het maar een storm in een glas water… ik bedoel een mug. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 21 september 2021 16:57
  @StormFox
  Het zegt heel veel over wat voor een verschrikkelijk persoon je bent dat je een stukje eruit haalt waarin onder andere grappen worden gemaakt over verkrachtingen en dronken mannen die vrouwen lastig vallen op de werkvloer, en die ene zin over gamen op het werk pik je er dan specifiek uit. Lekker grappen over het verkrachten van vrouwen en ze dronken lastig vallen vind jij dus de normaalste zaak van de wereld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 21 september 2021 17:27
  @poklaan niet woorden in mijn mond leggen. Laten we eerst afwachten wat er echt is gebeurd want na Julian Assange kun je deze metoo beschuldigingen niet meer blind geloven. Maar na grondig onderzoek en een rechtzaak kan het alsnog blijken dat Blizzard en een deel van de medewerkers schuldig zijn. In dat geval hoop ik dat ze maximaal worden gestraft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 21 september 2021 18:30
  @StormFox maar dat is wel precies wat je deed, het meest onschuldige stukje uit de tekst halen om je vervolgens af te vragen of het allemaal wel zo erg is.
  Wat deed jou ertoe bewegen om alle andere voorbeelden van wangedrag over te slaan?
  Ik wil niet zover gaan om je een naar persoon te noemen, maar het is op zijn minst wel een aparte keuze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.