Elite is beschikbaar voor Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Modern Warfare 3 en toekomstige Call of Duty-games en bestaat uit een gratis en een betaald gedeelte. Het platform biedt onder andere uitgebreide statistieken, nieuwe sociale functionaliteiten en opties voor spelers om zichzelf te verbeteren. Het platform zal benaderd kunnen worden vanaf PC, tablets en verschillende smartphones.

Spelers die kiezen voor een maandabonnement ontvangen als onderdeel hiervan in ieder geval de mappacks voor hun Call of Duty-games zonder extra betaling. Deze pakketten kosten doorgaans omgerekend ongeveer vijftien euro per stuk. De prijzen voor het abonnement zijn nog niet bepaald, maar volgens Wall Street Journal verwacht Activision niet boven de 7,99 dollar (ongeveer 5,50 euro) per maand uit te komen.

Statistieken

Elite is opgedeeld in vier onderdelen: Career, Connect, Compete en Improve. Spelers kunnen hier bijvoorbeeld hun eigen gedetailleerde statistieken opzoeken en vergelijken met die van hun tegenstanders. In Elite zijn de statistieken aanzienlijk uitgebreider dan in eerdere games, zo kunnen spelers zien met welke wapens ze het meest succesvol zijn op de verschillende maps. Op deze manier kunnen ze hun eigen strategieën verbeteren. Ook de mogelijkheid om de maps uitgebreid te analyseren en tips en informatie over de speelvelden door te nemen, kan hierbij helpen.

Een andere nieuwe features is Groups. Spelers kunnen een nieuwe groep aanmaken of zich bij een bestaande voegen. Zo kunnen vrienden samen een groep maken, maar is het ook denkbaar dat er een FC Groningen-groep ontstaat. In deze groepen kunnen spelers berichten plaatsen en tips en zelfgemaakte gamevideo's uitwisselen.

Groups kunnen gezamenlijk ook aan competities meedoen om echte prijzen te winnen; wat voor prijzen is vooralsnog onduidelijk. Waar Groups vooral een op Facebook-groepen gebaseerd sociaal platform is, daar is er ook de optie voor een speler om zich bij een Clan te voegen. Clans zijn vooral bedoeld om competitief te gamen.

Investering

Bobby Kotick, CEO van uitgever Activision, zegt niet bang te zijn voor negatieve reacties op het nieuwe initiatief. Spelers kunnen namelijk zonder extra betaling tegen elkaar blijven gamen. Het opzetten en onderhouden van Call of Duty Elite en de bijbehorende klantenservice betekenen een grote investering voor Activision, zegt Kotick. Het platform had volgens de CEO niet kunnen bestaan als het gratis was geweest.