De VPRO zal in het programma De Toekomst op 30 januari een uitzending tonen waarin gaming centraal staat. Drie onderwerpen zullen aan bod komen.Van gamen wordt je rijk: Hierin volgt de programmamaker Robert Wiering pro-gamer Sander "Vo0" Kaasjager naar New York waar Sander het opneemt tegen Fatal1ty in the CPL waar $150.000 gewonnen kan worden. Zoals we al weten verliest Vo0, maar strijkt hij toch een $100.000 op die hij aan zijn al ruim anderhalve ton kan toevoegen die hij met gamen heeft verdiend. Wiering verdiept zich in pro-gaming en toont aan dat het in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn.

Gamen is verslavend: In Europa spelen zo'n 5 miljoen de MMORPG World of Warcraft. In de special wordt er gekeken naar dit fenomeen en de gevaren die er bij komen kijken zoals verslaving en zelfs de dood. In de uitzending wordt een portret gegeven van de 13-jarige Michael die op internet een oproep plaaste om van zijn WoW-verslaving af te komen.

Van gamen wordt je slim: Steven Johnson heeft het boek "Everything bad is good for you" geschreven. Johnson stelt dat de geleidelijke stijging van het IQ rechtstreeks te maken heeft met de complexiteit van hedendaagse games en televisieseries en weet op heldere manier aannemelijk te maken dat de angst voor gaming voor het grootste deel ongegrond is. Johnson noemt gaming een waardevol leermiddel dat ingezet kan worden om het jonge brein complexe situaties te laten overzien en nieuwe werelden te laten verkennen. De samenwerking die veel online-games vragen leiden bovendien eerder tot 'sociaal rijk' dan tot 'sociaal arm' gedrag.

Op 30 januari wordt om 19:55 uur op de VPRO de gaming special in het programma De Toekomst uitgezonden. Op de website van het programma kun je alvast een trailer van de uitzending bekijken.