De VPRO zal in het programma De Toekomst op 30 januari een uitzending tonen waarin gaming centraal staat. Drie onderwerpen zullen aan bod komen.Van gamen wordt je rijk: Hierin volgt de programmamaker Robert Wiering pro-gamer Sander "Vo0" Kaasjager naar New York waar Sander het opneemt tegen Fatal1ty in the CPL waar $150.000 gewonnen kan worden. Zoals we al weten verliest Vo0, maar strijkt hij toch een $100.000 op die hij aan zijn al ruim anderhalve ton kan toevoegen die hij met gamen heeft verdiend. Wiering verdiept zich in pro-gaming en toont aan dat het in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn.
Gamen is verslavend: In Europa spelen zo'n 5 miljoen de MMORPG World of Warcraft. In de special wordt er gekeken naar dit fenomeen en de gevaren die er bij komen kijken zoals verslaving en zelfs de dood. In de uitzending wordt een portret gegeven van de 13-jarige Michael die op internet een oproep plaaste om van zijn WoW-verslaving af te komen.
Van gamen wordt je slim: Steven Johnson heeft het boek "Everything bad is good for you" geschreven. Johnson stelt dat de geleidelijke stijging van het IQ rechtstreeks te maken heeft met de complexiteit van hedendaagse games en televisieseries en weet op heldere manier aannemelijk te maken dat de angst voor gaming voor het grootste deel ongegrond is. Johnson noemt gaming een waardevol leermiddel dat ingezet kan worden om het jonge brein complexe situaties te laten overzien en nieuwe werelden te laten verkennen. De samenwerking die veel online-games vragen leiden bovendien eerder tot 'sociaal rijk' dan tot 'sociaal arm' gedrag.
Op 30 januari wordt om 19:55 uur op de VPRO de gaming special in het programma De Toekomst uitgezonden. Op de website van het programma kun je alvast een trailer van de uitzending bekijken.
Reacties op: 30 januari special over gaming op VPRO
Helios
Lijkt me mooie aflevering. Kvertrouw er wel op dat vpro van de cliches wegblfijt.
[CyW]-=BigBear=-
Totibbs
[CyW]-=BigBear=-
Emmertje Bert
Legendary
Zal wel weer zo'n typische reportage zijn, maar misschien kijk ik er heel even naar.
[CyW]-=BigBear=-
jako
Svjens_Swain
anonymous
Ikzelf heb moeten stoppen met WoW na het een jaar gespeeld te hebben. NIet alles van de game gezien, maar MC kwam zo'n beetje mijn keel uit. BWL hadden we niet altijd genoeg mensen voor, dus niet verder gekomen dan de 3e boss, maar de groep is nu wel verder. 8 Epics, en wilde nog wel meer, maar mijn eigen leven was belangrijker. Als je dat voor ogen houdt is het niet moeilijk om te stoppen. Ik baal natuurlijk wel dat het moest, maar nogmaals, mijn eigen leven is belangrijker dan een spelletje. Hoe mooi dat spel dan ook is.
dsperial
en vpro kijkers geitenwolle sokken dragers die ook de volkskrant lezen? hmm dat zou dan wel de meeste studenten zijn.
El Speth
"In Europa spelen elke dag zo'n 5 miljoen mensen de online role-playing game World of Warcraft… …waarvan het abonnement 30 euro per maand kost" - Niet waar, het kost 12,99 euro per maand.
"Eén gamer moest zijn verslaving aan het spel al met de dood bekopen: hij had meer dan 50 uur zonder te eten of te drinken onafgebroken gespeeld. In de uitzending een portret van de 13-jarige Michael die een oproep op internet plaatste om van zijn verslaving af te komen." - Tja, als je op dit soort uitzonderingen gaat focussen schep je al snel een verkeerd beeld. Dit geldt voor vrijwel niemand, waarom een portret ervan maken?
"De samenwerking die veel online-games vragen leiden bovendien eerder tot 'sociaal rijk' dan tot 'sociaal arm' gedrag." - En dit is dan wel weer interessant, mits ze het echt goed uitzoeken.
Ik deel de mening niet dat de VPRO in zijn geheel voor achterhaalde hippies is (hoewel RAM dat duidelijk wel was), en de Volkskrant lees ik zelf ook. Het blijft echter afwachten bij een omroep met een doelgroep die doorgaans niets, maar dan ook niets met games te maken heeft, en dan ook nog eens zo'n slordige fout in zijn programma-aankondiging heeft staan. Dit soort programma's zijn wel vaker voorbij gekomen, meestal met een vrij laag niveau.
Overigens ken ik weinig studenten die geitenwollen sokken dragen, of ze moeten een of andere obscure tak van natuurkunde studeren.