Al jarenlang zijn uitgevers op zoek naar een manier om hun games tegen het maken van illegale kopieen te beschermen. Hoewel er nog steeds illegale versie van games verschijnen, maakt de nieuwe StarForce kopieerbeveiliging het leven van softwarepiraten toch een stuk lastiger.

StarForce is een zeer agressieve kopieerbeveiliging die verschillende manieren gebruikt om kopieren en "cracking" te voorkomen, waaronder het installeren van "low level drivers" die volgens sommigen erg dicht in de buurt van kwaadaardige rootkits komen zoals die door virusschrijvers gebruikt worden.

Dit soort software werkt op zo'n niveau in het systeem dat problemen met de software de computer makkelijk kunnen laten crashen. Sinds StarForce verscheen zijn er dan ook talloze verhalen verschenen van mensen die problemen hadden dankzij de kopieerbeveiliging. StarForce werkt ook niet als er bijvoorbeeld programma's zoals Deamon Tools en andere virtual drives actief zijn.

Nu worden dit soort tools vaak door softwarepiraten gebruikt, de software zelfs is niet illegaal en kent voldoende legitieme functies. Veel mensen waren dan ook woedend dat een kopieerbeveiliging voorschrijft van wat voor software er op het systeem aanwezig mag zijn. Volgens sommigen waren uitgevers te ver doorgeslagen in hun strijd tegen illegale kopieen.

Een ander probleem waar gamers mee te maken hadden was dat na het verwijderen van een spel, de StarForce drivers achterbleven, wat in sommige gevallen zelfs voor een verslechtering van de prestaties zorgde.

StarForce is het slechte imago zat, en is nu een offensief begonnen om vrienden binnen het gamende publiek te winnen. Gamers waarvan de PC kapot is gegaan door StarForce, en dit aan kunnen tonen krijgen 1000 dollar van het Russische bedrijf. Ook de kosten om naar Moskou te vliegen en daar te overnachten worden door het bedrijf vergoed.You should arrive in our office with your PC or use any of our PCs and reproduce the problem.

Here are the terms of the contest:

* All the drives in the system should be properly functioning prior to the installation of a StarForce protected product.

* After the installation and start-up of StarForce protected product the problem with (CD/DVD read-write malfunction) must exist and be reproduced in any other configuration.