Je hebt zo van die games waar iedereen naar uitkijkt. Van die games die schreeuwen om aandacht en dat vaak ook krijgen door middel van een hype. Games waarover je alles, maar dan ook alles kan lezen in verschillende tijdschriften en op sites. Waarop iedereen zit te wachten op de dag van de release om de game als eerste in huis te halen. Killzone 2 is zo'n game. Naast dit allemaal is de game ook nog eens gemaakt aan de Herengracht in, jawel, Nederland.

Killzone 2 speelt zich in tegenstelling tot deel 1 af op Helghan, de thuisplaneet van de vijanden genaamd 'de Helghast'. Samen met je squad, die bestaat uit jou (Sev) en je 3 kameraden, moet je bepaalde missies voltooien. Deze missies wisselen af van het vernietigen van een tank, tot het plaatsen van explosieven. Zoals je leest is er op gebied van gameplay genoeg afwisseling, iets wat ik mis in de sfeer en omgeving van de game. Het is zowat altijd donker, kil, en dof. Hiermee doel ik op de kleuren die er zijn gebruikt. De vormgeving van de levels wisselen gelukkig wel goed af.

De leveldesign zit dan ook prima in elkaar. De ene keer loop je door smalle gangen en de andere keer moet je weer zien te overleven in een grote omgeving. De wapens mogen hierbij natuurlijk niet ontbreken. Het wapenaanbod in Killzone 2 is dan ook dik in orde. Er is voor ieder wat wils. Voor degenen die geilen op headshot is er een sniper rifle. Voor de CQC mensen onder ons is er bijvoorbeeld de shotgun. Er zijn talloze wapens die je kunt gebruiken. Iedereen zal z'n eigen wapen hebben en er na enige tijd niet meer zonder kunnen. Je kan 1 groot wapen dragen en daarnaast ook nog een handpistool met een oneindige aantal kogels.

Killzone 2 is erg realistisch. Vooral de besturing voelt net echt aan. Je beweegt heel zwaar en kan ook niet tientallen rondjes per minuut om je eigen as draaien wat in sommige games wel het geval is. De wapens hebben een erg hoge terugslag wat betekent dat je niet als een gek volle magazijnen in één keer leeg kan schieten. Je moet doelgericht vanuit je dekking korte salvo's afschieten als je ze wil raken. Hoewel deze gevechten erg intens zijn kan je toch nog genieten van de prachtige graphics en gedetailleerde omgevingen. Niet alleen in-game, maar ook en vooral tijdens filmpjes zijn de graphics prachtig.

De vijanden bewegen erg realistisch, en doen er alles aan om jou een kopje kleiner te maken. Ze zoeken dekking op de meeste onverwachte plekken om opeens uit het niets te voorschijn te komen. Ze werken samen, en doen er dan ook samen alles aan om je uit je dekking te halen. Ze rennen weg van granaten. Kijken niet als een stelletje sukkels alleen recht voor zich wat in sommige games het geval is maar scouten de gehele omgeving. Ze doen er alles aan om te overleven, maar vooral om jou en je team neer te maaien.

De singleplayer is één achtbaanrit. Wat betekent dat het érg intens, spannend en leuk is, maar ook dat het erg kort is. De singeplayer heb je zo in een uur of 6 uitgespeeld. Jammer genoeg ontbreekt er een co-op mode zodat je met je vrienden op de bank kan spelen. Deze zal misschien later worden uitgebracht door middel van DLC, wat betekent dat we er waarschijnlijk voor moeten betalen. Jammer want door de co-op mode kon de game veel beter worden. Er zit wel een multiplayermode in de game, die zowel online als offline tegen bots te spelen is.