MetalSonic: Ik heb Farcry 2 gekocht omdat ik Farcry 1 al erg vet vond, dusdanig leuk dat ik het had gekocht voorzowel de Xbox als de X360. Ik ben nog nooit in Afrika geweest en Farcry 2 gaf mij de mogelijkheid om daar te lopen. Ik wist al van de gevechten af tussen de hoetsies en toetsies en was benieuwd hoe het Afrika in een spel zou worden verwerkt. De cryengine beloofde sowieso al grafische pracht

Dopsho: Ik heb Far Cry 2 niet gekocht, maar geruild via marktplaats. De game leek me interessant en leuk. Ik ben helemaal niet meegegaan met de hype, omdat ik mezelf na GTAIV had voorgesteld om games nooit meer op te hypen, want 9/10 keer stellen ze teleur. Ook heb ik Far Cry 1 nooit gespeeld, dus het was iets geheel nieuws voor mij. Ik denk toch dat ik de game zou hebben gekocht, als ik hem niet via marktplaats had kunnen krijgen

Fant: Hierop moet ik met een volmondig Ja antwoorden. Al sinds de eerste screenshots was ik verkocht, de graphics en de sfeer waren prachtig, en de verhouding tussen arcade en realisme lag naar mijn mening perfect. Ik had de game al snel in de pre-order staan, en op de release lag de special edition klaar om gespeeld te worden.

Wat was je eerste impressie van de game? Was je al gelijk verkocht, of kwam de twijfels al naar boven?

MetalSonic: De eerste 10 minuten waren erg vet. Het was Afrika zoals ik het mij voorstelde, grote landschappen, negers en wapens. Maar daarna was het even wat minder leuk. De tegenstanders hadden een soort van aimbot, zelf kon ik nauwelijks schade doen in een pakje boter en guard posts bleven respawnen. Al om al waren de eerste paar uur het bijten door een zure appel

Fant: Natuurlijk kwamen de twijfels naar boven, dat is met de meeste games met zo'n hype het geval. Maar gelukkig koos ik ervoor even door te zetten. Far Cry 2 begint een beetje stroef, op de indrukwekkende intro na, maar na een uurtje of twee zat ik helemaal in de prachtige gamewereld.

Dopsho: Mijn eerste impressie was erg goed. Ik was gelijk verkocht, alhoewel; dat was alleen in het begin. Daarna begon ik erg te twijfelen. Na een paar uurtjes begon ik de game steeds leuker te vinden en toen was het genieten geblazen. Het is gewoon een kwestie van door de zure appel heen bijten en daarna zal je zien dat ie van binnen érg zoet is.

Wat maakt Far Cry 2 zo speciaal? Er zijn toch al genoeg shooters op de markt? Of doet Far Cry 2 iets anders?

Fant: Wat Far Cry 2 anders maakt dan de concurrentie is toch wel zijn open structuur, iets wat ik zelf zeker op prijs wist te stellen. Far Cry 2 schotelt je een grote open wereld voor, en laat je verder grotendeels zelf uitmaken wat je daarin wil doen. Dit is niet vaak voorgekomen in het FPS genre, laat staan zo geslaagd als in dit geval.

MetalSonic: Farcry 2 is speciaal omdat het één van de eerste games ooit is die op een ontzettende mooie manier in staat is om Afrika in spelvorm neer te zetten. Grafisch is het namelijk on-ge-kend prachtig, een realistische dag/ nacht setting, verschillende weersomstandigheden en nog mooiere vergezichten. Je kon bij dit spel makkelijk tegen je vrienden zeggen dat je een documentaire zat te kijken.

Dopsho: De setting. Far Cry 2 speelt zich af in het prachtige Afrika. Afrika is ontzettend goed neergezet, en de sfeer straalt er van af. De graphics zijn om je vingers bij af te likken. En ook de flora&fauna mogen niet ontbreken. Ook is Far Cry 2 een van de weinige games die de balans tussen open speelwereld en missies van de verhaallijn goed in balans weet te houden

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar kunnen jullie dan uitleggen waarom de helft van de mensen die de game hebben gekocht gelijk zijn teruggerend naar de winkel om de game om te ruilen? Speelden ze de game op een verkeerde manier? Is de game geschikt voor een klein doelgroep?

Dopsho: Ik denk dat ze de game op een verkeerd manier spelen. Far Cry 2 is geschikt voor een zéér grote doelgroep. Velen spelen Far Cry 2 in een rush, net als games als Call of Duty en Gears of War. Far Cry 2 moet je op een relaxte manier spelen. Genieten van de game, maar vooral de tijd nemen. Haast hoeft er niet bij te komen kijken. Ik denk dat velen de game met haast hebben gespeeld. Dat velen niet de tijd hebben genomen, en dan kan het zomaar zijn dat de game tegenvalt.

Fant: Ik kan het niet precies uitleggen, maar ik heb wel een sterk vermoeden. Deze mensen hebben gewoon te weinig tijd in de game gestoken. Je moet Far Cry 2 zeker een uurtje of twee spelen voor je de game echt begint te waarderen. Een andere reden kan zijn dat deze mensen de grote mate van vrijheid die de game je geeft niet wisten te waarderen.

MetalSonic: Veel gamers waren te soft om zich door de eerste uren heen te zetten, verder hadden ze waarschijnlijk ook een verkeerd beeld van de game. Farcry 2 speel je op een low-paced snelheid, je moet kunnen genieten van de omgeving en je moet het kunnen gebruiken. Het is geen snelle van checkpoint naar checkpoint game die je even af raffelt. Je geniet ervan door er uitgebreid voor te zitten.

Is Far Cry 2 toch de GOTY2008 geworden? Is Far Cry 2 een klassieker geworden als dat men deed verwachten? Of is het gewoon een topper, niets meer niet minder? Dopsho: Far Cry 2 is geen GOTY2008. Er kwamen veel betere games uit. Denk hierbij aan Fallout 3, Metal Gear Solid 4, noem maar op. Far Cry 2 is wel een topper. Een heerlijke game die zonder twijfels niet snel zal worden vergeten. GOTY2008? Nee, dat kan 'ie wel vergeten. MetalSonic: Het is niet de GOTYE 2008, die titel is gegeven aan Fallout 3. Het is wel een spel dat een eigen plek veroverd heeft in de gameswereld. Het is een ervaring die ik iedereen kan aanraden, als het begin te moeilijk is speel je desnoods eerst op easy om later in het spel te switchen naar normal. Voor de meesten is Afrika te duur en te ver weg, Farcry 2 brengt Afrika voor enkele tientjes in jouw woonka

mer

Fant: Far Cry 2 is zeker geen GOTY2008, Fallout 3 en GTA IV gingen er bijvoorbeeld flink overheen. Toch is Far Cry 2 zeker een topgame, die wel in mijn top 5 van 2008 thuishoort.