Crackdown is een onrealistische free-roaming game, die exclusief voor de Xbox360 verschijnt. Deze game is ontwikkeld door Real Time Worlds en wordt uitgegeven door Microsoft.

In Crackdown speel je een agent, een agent die 'de stad moet opruimen' en ervoor zorgen dat er geen misdaden meer gepleegd worden. Je vecht dan ook tegen 3 verschillende gangs: de Los Muertos, de Volk (nee, niet de burgers) en de Shai-Gens. Iedere gang heeft één grote leider, 2 gangmembers die hem 'schaduwen' en 4 andere belangrijke gangmembers. Het is de bedoeling bij iedere gang eerst de 4 belangrijke members te vermoorden, dan de 2 members die de leider beschermen, en vervolgens de leider zelf (dit is ook in een andere volgorde te doen). Dit is de hoofdlijn van de game.

Maar er zijn in de stad genoeg andere dingen te doen. Een voorbeeld is 'orbs' verzamelen. Er bestaan 500 Agility Orbs en 300 Hidden Orbs. Zoals de naam al zegt: Agility orbs kun je verzamelen om sneller te rennen en hoger te springen. Deze zijn vrij makkelijk te vinden, maar je bent wel een tijdje bezig, ze alle 500 te verzamelen. Hidden Orbs zijn veel moeilijker te vinden. Ze liggen meestal in smalle gangetjes en verborgen plaatsen.

Maar Crackdown is ook een soort RPG. Er zitten namelijk 5 skills in het spel:

- Agility Skill

- Driving Skill

- Explosives Skill

- Strength Skill

- Weapons Skill

Bij elke skill begin je bij één ster. Het maximale aantal sterren zijn 5. Hoe meer sterren, hoe beter je bent. Er zijn op verschillende manieren aam sterren te komen.

Agility Skill

Hoe meer agility sterren je hebt, hoe sneller je kan rennen, en hoe hoger je kan springen. Dat laatste, is vrij belangrijk. Want met 1 ster kan je nog net echt op hoge gebouwen komen, wat wel vaak nodig is om een gebied van je tegenstander over te nemen. Zo'n gebied zit vaak op een hoog gebouw. Agility is te verdienen met Agility Orbs, Hidden Orbs, Rooftop Races en door gangmembers te vermoorden, midden in een hoge sprong.

Driving Skill

Driving Skill spreekt wel voor zich. Hoe hogere driving skill, hoe beter je kunt rijden. Ook worden de auto's waarin je stapt sneller en je eigen auto's worden steeds meer getuned. Driving Skills zijn te verdienen met Road Races, door Stunt Markers te rijden, Hidden Orbs te verzamelen en door gangmembers over te rijden.

Explosives Skill

Hoe hogere explosives skill, hoe gevaarlijk je wordt, met je granaten. In het begin heb je heel slechte granaten, maar als je 5 sterren hebt, zijn ze ruim voldoende om een tankwagen te laten exploderen! Je verdient explosive skills door gangmembers te vermoorden met je granaten, en door Hidden Orbs te verzamelen.

Strength Skills

Hoe hoger je strength skills, hoe sterker je wordt. En het is wel handig als je sterk bent. Je kunt dan namelijk steeds zwaardere voorwerpen optillen en je kan ze steeds verder weg gooien. Strength verdien je door gangmembers te vermoorden door ze te schoppen, een voorwerp naar ze toe te gooien of door Hidden Orbs.

Weapons Skill

Hoe beter je weapons skill, hoe beter je kunt omgaan met je wapens en hoe betere wapens je tot je beschikking krijgt. Weapon Skills verdien je door gangmembers dood te schieten en door Hidden Orbs te verzamelen

Het zal je wel opgevallen zijn dat bij een Hidden Orb alle skills een beetje erbij gaan. Daarom is het niet alleen leuk om ernaar te zoeken, maar ook nog eens handig.

[url=http://www.gamer.nl/images/content/Mactox/200611/1163362289_7_3.jpg