Call Of Duty. De naam is bekend bij menig gamer. Deel 1 en 2 zijn grijsgespeeld door velen. Het waren 2 topgames van formaat. Na het tegenvallende deel 3, die overigens door andere ontwikkelaars is gemaakt, is deel 4: Call Of Duty 4 in de schappen beland. Weet deel 4 de spijker wél weer op de kop te slaan?

Die vraag zal ik dan maar gelijk beantwoorden met: ja. Call Of Duty 4 is weer een ontzettend goede game geworden. Waarom deel 3 dan slecht was? Nou ja, slecht. Minder goed, aangezien het wel vermakelijk was om te spelen. Nadat deel 1 en 2 werden ontwikkeld door Infinity Ward, wou Activision zo snel mogelijk op de proppen komen met een nieuwe deel. Hier nam Treyarch het stokje over. Nu is Infinity Ward terug met deel 4 in de serie. En de titel ''Modern Warfare'' zegt het natuurlijk al; de serie speelt nu niet meer in de WOII af, maar in de toekomst. Je zal als 2 verschillende soldaten, afwisselend missies voltooien in Irak en Rusland.

De Russen zijn namelijk iets van plan. Dit merk je pas later in de game, zodra het bijna te laat is. Amerika wordt namelijk afgeleid vanuit het Midden-Oosten. Door Al-Assad, een terroristen-leider, die kwade bedoelingen heeft. Natuurlijk moet Amerika zich er mee bemoeien, en met man en macht vallen ze Irak binnen. Een perfecte kans voor de Russen om zich gereed te maken voor een aanval op Amerika, aangezien er niet meer op hun gelet wordt. Call of Duty 4 speelt zich dus af in Irak en Rusland. Iets heel nieuws voor de Call Of Duty-serie, want we kennen niet beter dan dat Call Of Duty zich in de WOII afspeelt. En dit had de serie nou net nodig. Een nieuwe basis. Een nieuwe grondlegging in het shooter-genre. Een cinematische afwerking. Nog nooit eerder heb ik in Irak fundamentalistische moslims mogen afknallen.

Nog nooit eerder hebben Russen, met een lachwekkende Amerikaanse accent, mijn kogels mogen beproeven. De gevechten in Call Of Duty 4 zijn nog steeds zo intens. De gebieden in de singeplayer zijn erg mooi, en doordat je het ene moment in Rusland, en het andere in Irak bent is er voldoende afwisseling. Dit is ook aan de missies te zien. Het ene moment ben je binnen een gebouw, en het andere moment mag je in een Ghillie-suit aantrekken. Om als een lopende struik mensen met je Sniper neer te schieten. De gameplay is er flink op vooruit gegaan, wat te danken is aan een nieuw arsenaal aan wapens. Geen oude Thompsons meer, maar een M4 Carbine of Barret 50. Call om ze af te mogen schieten. De singeplayer-mode is jammer genoeg niet in co-op te spelen, en als je tegen anderen wilt spelen kan je dit splitscreen of online doen.

Online komt de game dan echt tot zijn recht. De singeplayer is episch, maar kort. Binnen een uur of 6 ben je er klaar mee. Je zal het misschien een keer extra spelen om het op een hoger moeilijkheids-graad te spelen, of af en toe een bepaalde missie eruit pikken en spelen. Maar nadat je de singeplayer hebt afgerond staan je online nieuwe uitdagingen te wachten. Call Of Duty 4 is online meesterlijk. De game wordt nu anderhalf jaar later nog steeds gespeeld. Online heb je veel verschillende modi. Denk hierbij aan de standaard Deathmatch, Team Deathmatch en Capture The Flag- mode. Call Of Duty 4 heeft in totaal circa 15 verschillende modi. Online kan je je wapens naar eigen wens instellen en customizen, in de zogenaamde ''Create A Class'' mode. Hier kan je, je Primary en Secondary wapen kiezen, aanpassen en extra patternen erop zetten. Maar met de perks is het helemaal een feest. Dit zijn speciale vaardigheden die je kan kiezen. Denk hierbij aan een perk waardoor je een granaat dropt als je dood gaat, eentje waardoor je langer kan sprinten, noem zo maar op.