2 December, achter mijn PC

Als eerste maar eens aan de singleplayer beginnen. Maar ik moet eerste een team maken. Ik heb de keuze uit een best groot assortiment hoeden, snorren, brillen en hand(schoen)en. Ik maakte een soort van oude Japanse wormpjes, plaatste als speciaal wapen een soort van gifgasbazooka en hun graf werd een standbeeld van een biddende worm. Als je je team hebt gekozen/gemaakt krijg je een filmpje te zien van een of andere oude-proffesor-worm. Hij vertelt één of ander verhaal over vijanden, dat totaal niet boeiend is. De eerste missie gaat van start en je moet een café-in-opbouw zien te vernietigen, omdat je vijanden daar hun energie vandaan krijgen. De toon van de humor is meteen gezet en verderop in het verhaal wordt het alleen nog maar gekker (moderne wapens + ridders, zombies die uit hun graf klimmen).

Nog steeds 2 December, achter mijn PC

Maar goed de missie, al snel word duidelijk dat je TNT (dat op de één of andere manier op een bouwplaats ligt) moet laten ontploffen door er tegen te schieten. Deze missie heb je héél snel afgerond (2-3 minuten) en dus ga je verder met de volgende, waar je materiaal van een snelweg in aanbouw moet stelen. En zo gaat het een tijdje door totdat je opeens in een tijdmachine naar de Middeleeuwen wordt getransporteerd en hier de onderdelen van de tijdmachine (die is stuk gegaan) terugmoet vinden. En zo gaat het (als het goed is) 25 levels lang door, waarbij je ook nog in het Wilde Westen, Arabië, en de prehistorie komt. De vijanden zijn niet echt moeilijk te verslaan en gebruiken bijna altijd hetzelfde wapen (clustergranaat). Wel wordt de moeilijkheidsgraad in de latere levels gelukkig wat hoger. Je bent echter snel uitgekeken op de campaign.

Redding

En toen kwam de 'redding': een goede vriend van mijn vader kwam langs met zijn zoon(even oud als ik) en diens broertje (een jaar of 5/6). Na even beneden (met speculaas + warme chocola) gepraat te hebben, gingen we naar mijn kamer waar nog steeds Worms aanstond. Dus gingen we gezellig met z'n drieën Worms 4 (offline) multiplayer spelen! Eerst moesten we een paar nieuwe teams maken. Ik had door die missies te spelen al wat geld gekregen (na elke missie krijg je wat) en ging dus eerst nog wat nieuwe kleding kopen. Na dit gedaan te hebben konden de teams worden gemaakt. Ik maakte een nieuw team met night-goggles en een kroontje op (Splinter Cell FTW!), Bas (zo heette die jongen) maakte een Schots mannetje en Koen (die kleine dus) maakte een piratenteam. Ook maakte we bij alle teams een eigen team-wapen. Bij mij werd dat een drol die als granaat diende, bij Bas een bazooka die bijna een compleet eiland kon wegvagen, maar nauwelijks schade deed aan wormen. En de Piraatjes konden aan de slag met skelettenhoofden die uit de lucht werden gedropt.

Multiplayer!

En toen werd het knallen in Deathmatch! We kozen een Arabische map en daarna vlogen de kogels, granaten, bananen en schapen ons om de oren. Eigenlijk is de opzet van Worms 4 ook totaal niet anders dan de eerdere versie: omstebeurt komen de wormen aan de beurt en kan je kratjes zoeken (waar extra wapens of gezondheid in kan zitten), kijken wie je het beste/gemakkelijkste kan raken, een wapen kiezen en vuren! En dat dan net zolang totdat er nog maar één team over is en die heeft dan gewonnen.

Je kan natuurlijk niet alleen maar deathmatch doen, maar ook nog een paar andere modes:

-Homelands: Zelfde als deathmatch, maar hier beginnen alle teams in een eigen Fort

-Destruction: Net zoals bij Homelands met forten, hier moet je echter de forten en niet de wormen vernietigen.

-Statue Defend: Zefde als Destruction en Homelands, alleen moet je hier een aantal standbeelden vernietigen

-Survivor: Ieder team heeft één worm, als een worm dood gaat komt de volgende worm uit zijn team totdat alle teamleden dood zijn.

Online Multiplayer

Als je (tijdelijk) geen vrienden op bezoek hebt, ga je al snel kijken naar de Multiplayer. Die is er: Je kan alle multiplay-modes doen die je ook in de offline-variant kan doen. Ook kan je met een eigen gemaakt team (+wapen) strijden, ook al heeft de tegenstander hem niet (of het moet wel erg toevallig zijn). Helaas is dit de gedachte op papier, want er is bijna niemand meer online. En dat is jammer, want op papier ziet het er erg mooi uit.

4 December, 8:20, bij mij thuis

Lekker hoor! Kom ik op school blijkt het eerste uur uit te vallen. Ik en wat vrienden fietsen door de kou naar huis (ik woon van hen het dichtste bij school) en wat gaan we doen? Juist Worms 4 offline multiplayer! En weer is het gezellig met z'n allen knallen met cowboys, punkers, ridders en hockeyers. En dit is dan ook gewoon het sterkste punt in Worms 4: de offline multiplayer. De game doet een hoop fout (saai verhaal, besturing werkt soms verkeerd), maar wat het doet dat doet het goed! Wel moet ik er nog even bij zeggen dat de humor meestal 'net niet' is. Sommige delen zijn grappig (vooral al die rare kleding die je aan kan doen en de maniertjes die de wormen hebben op het slagveld(bijvoorbeeld de tong naar elkaar uitsteken)), maar meestal slaat het de plank net mis.

PS:

Voor de zeikerds: Ik heb hem bij Worms: Forts under Siege gaplaatst, omdat Worms 4: Mayhem geen eigen gamepagina heeft en W:FUS het meest lijkt op worms 4