A Kingdom for Keflings

A kingdom voor wtf? Toen ik enkele dagen geleden wat door mijn dashboard bladerde zag ik a Kingdom voor nog wat staan. Een vriend van mij was al bezig met de trial version en raadde mij aan om het ook eens te proberen. Zonder ook maar enig idee van wat ik nu weer zou gaan spelen had ik de trial maar gedownload. Na een minuut of vijftien ging mijn gezichtsuitdrukking van een :) naar een :D en het was niet veel later dat ik dan ook maar het hele spel had gedownload. Immers, ik heb een credit card en als ik iets leuk vind kan ik meteen wat punten kopen om vervolgens een nieuwe XLA titel aan mijn lijstje toe te voegen.

Een Kingdom met soldaten? een Age of Empires achtig spel?

Ik zal er meteen maar mee beginnen dat het spel alles behalve een Kingdom met soldaten is. Er wordt in dit spel niemand verwond, en er kunnen geen eens legers worden gemaakt. Je loopt met je eigen avatar ( als je dat wilt) over een map via een semi 3d camera waarbij er mensen voor je werken ( ook wel Keflings). Je kan ze laten houthakken, wol verzamelen van schapen, steen hakken, goud hakken en dan kunnen al deze producten ook nog eens worden veranderd in gespecialiseerde producten. Als je een hoeveelheid hout hebt verzameld kan er na een tijdje een nieuw gebouw worden gemaakt. In dit gebouw wordt het ruwe hout weer omgezet in fijne planken. Niet veel later kunnen er van de planken weer andere dingen worden gemaakt in weer een ander gebouw. Verschillende Keflings doen verschillende dingen, en dit alles wordt begeleid door een soundtrack die bestaat uit vijf heerlijke USA country achtige muziekjes.

Ok, geen gekill, geen legers en wat gebouw etc maar wat is het nou

Het is sowieso een SIM game, je bouwt een stad en bent vooral ook veel bezig met het management van je resources. Nieuwe gebouwen hebben verschillende materialen nodig en die moeten dus constant worden aangevoerd. Als ik het spel vergelijk met andere spellen dan zie ik het als een combinatie van Black & White ( zonder de god powers), Simcity ( kwa hoeveelheid verschillende gebouwen) en Age of Empires ( kwa middeleeuwse setting). Belangrijk is wel dat de pace van dit spel erg langzaam is. Er zijn eigenlijk niet echt doelen, en er zijn ook geen deadlines. Je bouwt steeds weer nieuwe gebouwen en af en toe krijg je een missie van de burgemeester wat bijvoorbeeld erop neer komt dat je even 50 wood voor hem moet verzamelen.

Wanneer is zo'n spel dan leuk

Een spel als dit is leuk als je er van houdt om tussen al het shooter en race geweld een spel te spelen waarin het eigenlijk niet zoveel uitmaakt allemaal. De pace is langzaam en je kan niet dood gaan. De muziek versterkt de ontspannen sfeer van het hele spel. Het is ook prettig om dit spel te spelen als je even wat ontspanning wilt (tussen het leren van tentamens in) maar geen zin hebt om uitgeput te zijn na een speelsessie ( Gears of War 2, Ressitance 2, een willekeurig ander inspannend spel).

Het is niet alleen maar mooi hout dat er wordt omgehakt

Dit spel kan je het naast in je eentje bezig zijn met het maken van een Kingdom ook online via een four player co-op mode spelen. Het is hetzelfde als de singleplayer mode met als enige verschil dat je met zijn 4'n speelt. Ook hier geld weer dat je elkaar niet kan vermoorden en er worden zelfs geen statistieken bijgehouden. Er is dus 0.0 % competitie in deze mode. De minpunten van dit spel zijn dat je het in een twee player co-op mode kan uitspelen in een uurtje of 10. En dit is jammer, op het moment dat je elk gebouw hebt gemaakt is er eigenlijk niet meer iets dat je kan doen. Je kan gebouwen meerdere malen maken of je kan gebouwtjes verplaatsen maar dit is het. En dit vind ik toch erg jammer. Ik heb het spel uitgespeeld met iemand anders in twee dagen. Andere minpunten zijn dat de framerate in de latere fase van het spel een beetje kan inkakken ondanks dat de graphix aan doen als previous gen. Niet dat dat hinderlijk of lelijk is. Er zijn namelijk wel verschillende seizoenen etc maar het is ook weer niet bijzonder. De muziek maakt gelukkig veel goed.