Destijds kon men een hoek van 90 tot 180 graden maken op volle sprint snelheid, passes kwamen altijd aan en ik heb regelmatig goals van een metertje of 40 gescoord. Realisme was nauwelijks te bekennen, maar dat kon mij - als 9 jarig ventje - geen bal (ha!) interesseren.  Ik herinner me een team waarin ik van Nistelrooij in de verdediging heb gezet, omdat de plaatsen voorin reeds bezet waren. Hij deed het trouwens best goed, zal wel door zijn lengte komen. 

Maar goed, over ruim een maand zijn we 2 consoles en 12 spellen verder. Er is in de tussentijd een enorme hoeveelheid veranderd. Deze ga ik niet allemaal opsommen. De rest van dit artikel wil ik graag wijden de Career mode van de aanstaande FIFA, want ik denk dat het langzamerhand in de vergetelheid geraakt.

Emotie is hét kengetal in deze versie van ons voetbalspelletje. Spelers zullen op elkaar reageren. Zo zullen medespelers hun ongenoegen laten blijken wanneer een spits herhaaldelijk kansen om zeep helpt. Slecht nieuws voor Torres dus. Naast de emotie op het veld zal er ook emotie rond het veld te voelen zijn. Het stadion zal vol zitten met adrenaline junkies die uit hun bol gaan zodra je de keeper passeert. Ik heb zelfs begrepen dat we af en toe een 'wave' mogen verwachten. Het zijn misschien kleine dingen. Maar het zal de ervaring zeer ten goede komen. Allemaal mooie dingen die de kracht van de nieuwe consoles ons kan bieden. Maar waar blijven de verbeteringen voor Career Mode?

Ik wordt er een beetje huiverig van dat de modus waar ik meer dan een decennia lang ziel en zaligheid in stop zo weinig aandacht lijkt te krijgen. Vorig jaar werd het nieuwe transfer/scouting systeem geïntroduceerd. Vergeef mijn woordkeuze, maar wat een belabberd flut systeem heeft dit bewezen te zijn. Het idee erachter - een getrouwere weergave van de realiteit - is prima, maar de uitvoering is ronduit ruk. Het duurt weken voordat een scout rapport binnenkomt en per scout betaald men al snel een kwart van de begroting. De community schreeuwt om terugdraaien, of in ieder geval flink tweaken, maar als ik die screenshots zo bekijk lijkt het niet te veranderen...

Het is niet de enige teleurstellende verandering geweest. Virtual pro is nog zo'n dingetje. Het splitsen van de offline en online modus is in mijn optiek een erbarmlijke beslissing geweest. Ik ben ik, of ik nou online speel of offline. Mijn karakter moet één en dezelfde zijn. Het omhoog werken van één pro, die rond de 70 begint, duurt al lang zat. Kortom, verandering is niet altijd positief. 

Hopelijk ziet EA de kansen die de huidige Career Mode biedt. Neem de persconferenties á la Football Manager als voorbeeld. Ik zou het geweldig vinden als ik regelmatig wordt gevraagd te reageren op bepaalde geruchten of uitspraken. Gesprekken met spelers zouden in meer in dialoog vorm gehouden moeten worden in plaats van een enkel berichtje in mijn inbox.  Ook in pre-season valt winst te halen. Ik zou graag zelf besluiten tegen wie ik mijn wedstrijden speel en ik wil mijn hele team kunnen wisselen in de rust, zoals dat in het 'eggie' ook kan. 

Dan zijn er nog de kleine dingetjes die het toch net iets leuker kunnen maken: Shirtjes ruilen na internationale wedstrijden en finales, meer biedingen op te koop staande spelers, het kunnen uitzetten van bondscoach aanbiedingen, het bij een transferaanbieding op één van mijn spelers, een speler van de tegenstander als ruilmiddel vragen, het kunnen uitbreiden van het stadion en de trainingsfaciliteiten enzovoorts enzovoorts. Enkele van deze dingen waren zelfs al mogelijk in eerdere versies, waarom dat eruit is gehaald is mij een raadsel. Er liggen zó veel mogelijkheden...

Wat een conservatief gezeur, heb je dan niets positiefs te zeggen!?

Jawel, zo kan men in FIFA 15 meerdere opstellingen en tactieken opslaan. Erg handig wanneer ik mijn talentjes een kans wil geven tegen mindere tegenstanders of mijn tweede team wil opstellen wanneer het eerste voor pampus ligt. Tevens staat het buiten kijf dat de balbehandeling en engine in elke FIFA stappen maken. Het nieuwe verdedigen is bijvoorbeeld een uistekende feature gebleken. 

Het wordt - als ik EAsports mag geloven - een emotioneel spelletje, dat FIFA 15 . Ik hoop alleen zeer dat Career mode niet in de vergetelheid geraakt, met de opkomst van FUT en de continue veranderingen aan de omgeving buiten het veld lijkt dit echter wel het geval. Het doet mij pijn.

P.S. Als er inderdaad het een en ander veranderd wordt, gooi dan ook meteen The Bongo Song er weer in, gewoon, for old times sake.