GNL: Waarom hebben jullie gekozen voor een Content Season in plaats van het normaal distribueren van downloadbare pakketen?
Robert Bowling:
Dit is een toffe manier om het Elite-volk eerder te laten spelen en van hen feedback te ontvangen over wat wel of niet werkt. De Elite-gebruikers, de hardcore Call of Duty-doelgroep, wil namelijk sneller over de downloadbare content beschikken en er maar één keer voor hoeven te betalen. Daarnaast is het vanuit een creatief oogpunt natuurlijk ideaal dat onze hardcore doelgroep als eerste de beschikking krijgt over al het nieuwe spul. Zo ontvangen we gelijk goede feedback die we toe kunnen passen op latere DLC.


Robert Bowling

Hoe kunnen spelers die geen Elite-lidmaatschap hebben de content krijgen?
Hun geven we de kans om verschillende drops in één keer aan te schaffen. Er zullen in totaal twintig verschillende content drops zijn, waarvan Piazza en Liberation de eerste twee zijn. Als enkele van die drops zijn geweest, voegen we ze samen in een Content Collection. Dat digitale pakketje kan iedereen kopen, ook spelers die geen Elite-account hebben.

Kun je ons wat meer vertellen over Liberation en Piazza, de twee content drops die op 24 januari verschijnen?
Liberation is wat groter dan Piazza en speelt zich af in Central Park in New York. Het is een open map met veel vergezichten, hoewel je er ook op veel plekken dekking kunt zoeken. Bovendien leent de bosachtige omgeving zich prima voor het gebruik van camouflage. Tel daar veel tactische gedeeltes, waaronder een stuk van de map waar twee turrets staan, bij op, en er ontstaat een toffe dynamiek.

Piazza is daarentegen wat compacter en speelt zich af in een stadje in Italië. Het level bevat veel gangetjes die qua structuur wel degelijk van elkaar verschillen, maar wel allemaal vrij nauw zijn. Daarom draait het in Liberation om het in de gaten houden van je minimap en het bewust zijn van je omgeving en waar de vijanden zich bevinden.


Liberation

Wat is jouw favoriet en waarom?
Ik vind persoonlijk Piazza de beste map van de twee, simpelweg omdat ‘ie prachtig oogt en de gameplay die ontstaat erg verschilt van andere levels. In principe schiet je je een weg naar de top van een berg. Zoals ik net al zei zorgen die verticaliteit en de vele nauwe gangetjes voor constante spanning.


Piazza

De game is nu al een tijdje uit. Voor welke vorm van downloadbare content is het meeste animo bij de spelers?
Veel mensen willen verschillende dingen, maar waar op dit moment het meeste vraag naar is, is de toevoeging van iets geheel nieuws. Met Modern Warfare 3 hebben we ons bijvoorbeeld erg gefocust op het maken van compacte maps. Nu willen mensen grotere levels, dus willen we hen met deze eerste content drops naast nieuwe locaties ook verfrissende gameplay bieden.


Liberation

Maar kunnen we dan ook echt variatie verwachten, zoals bijvoorbeeld andere content dan enkel nieuwe maps?
Omdat zoveel mensen van de Modern Warfare 3-ontwikkelaars [Sledgehammer, Infinity Ward en Treyarch – red.] aan de DLC werken, willen we veel verschillende vormen gameplay toevoegen. Dat betekent dus multiplayermaps, maar we sluiten de toevoeging van bijvoorbeeld Spec Ops-missies of -Survival-levels zeker niet uit. Ik kan daar op dit moment helaas nog niets over bevestigen, maar we hopen die richting dus wel op te gaan.

Hoe zijn de taken voor het maken van de DLC onder de drie studios verdeeld?
Nou, eigenlijk zijn ze dat niet. Het is belangrijk dat iedere ontwikkelaar plezier heeft in het creëren van iets nieuws. Omdat je pas bij volledige creatieve vrijheid  je beste werk kunt afleveren, hebben we dat principe bij ieder team heel hoog in het vaandel staan. Daarom mogen alle Modern Warfare 3-ontwikkelstudio´s aan ideeën sleutelen die ze zelf tof vinden. Als we daarna samenkomen kiezen we wat we het meest indrukwekkend of interessant vinden.


Piazza

De game wordt gigantisch veel gespeeld. Hoe vind je dat mensen reageren op de veranderingen die doorgevoerd zijn in de multiplayer?
Ik denk dat de aanpassingen zeer geslaagd zijn, want in mijn ogen wordt Modern Warfare 3 op een geheel andere manier gespeeld dan zijn voorgangers. In een potje Domination speelt door de toevoeging van Support Packages het aanvallen bijvoorbeeld een veel minder grote rol. Bovendien blijven we door middel van hot fixes veranderingen toevoegen. Het draait daarbij allemaal om het blijven luisteren naar wat je community wil.