Interview
Cat Cafe

Open je eigen kattencafé in Cat Café Manager

“Iedereen houdt van katten!”

Geschreven door Claire Meulemeesters op
In tijden van onrust en corona is het heerlijk om je eventjes te verliezen in spelwerelden waarin het er wat gemoedelijker aan toe gaat. Gamer.nl sprak met Root Games, een Nederlandse onafhankelijke studio bestaande uit drie voormalige Abbey Games-veteranen. Volgend jaar brengen zij Cat Cafe Manager uit, een vriendelijke managementgame waarin het jouw taak is om het vervallen kattencafé van je oma op te knappen.

Met Cat Cafe Manager krijgen heilzame spellen als Animal Crossing en Stardew Valley er een klein broertje bij. Ontmoet de bewoners van het mysterieuze Caterwaul Way, adopteer zwerfkatten in alle soorten en maten en bouw je establishment uit tot een groot succes.

Ik sprak met Rick, Rutger en Carmen over hun aanstormende nieuwe titel.

Cat Cafe
Cat Cafe
Cat Cafe

Carmen (Art Director)

Rick (Narrative, designer & UI & UX artist)

Rutger(Designer en programmer)

Cat Cafe

Een Cat Café Manager… Hoe is dat project tot stand gekomen?

Rick: Eind vorig jaar konden wij helaas niet meer verder bij Abbey Games. We hebben toen getwijfeld of we ons zouden aansluiten bij een nieuw bedrijf, of onze eigen studio op zouden zetten. Ik ben voor dat laatste gegaan. Ik wilde namelijk mijn creatieve uitlaatklep behouden, en dat is moeilijker wanneer je onder een grote werkgever werkt.

Rutger: We hebben bij Abbey Games alle drie veel ervaring opgedaan in het maken van managementgames. Het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.

Nick: We bespraken tijdens een brainstormsessie in januari een idee waar ik mee kwam naar aanleiding van mijn reis naar Kyoto in 2013. Daar bezocht ik voor het eerst een kattencafé. En geloof me: die zijn een stuk vreemder dan dat ze hier zijn! Toen ik vertrok, kreeg ik een business cart van Nico de Kat mee, de kater die op mijn schoot was gaan zitten. Zo zou ik bij terugkomst die specifieke kat nog een keer kunnen aanvragen. Heel bizar en weird natuurlijk, maar we denken dat de kracht van een goede managementgame ligt in het feit dat je de speler iets biedt wat hij al kent, om hem vervolgens de macht te geven om dat te managen naar eigen fantasie. Kijk maar naar het succes van spellen als Rollercoaster Tycoon. En hé, everybody loves cats! Dat is de norm op het internet!

Rutger: Praten over die absurditeiten daar leidde tot zoveel creatieve ideeën, dat deze optie uiteindelijk de winnaar werd. We hebben een niche gevonden waar nog veel mee gedaan kan worden.

Cat Cafe

Het lijkt er wel op! Voor mijn gevoel is er - zeker in coronatijd en met het ongekende succes van Animal Crossing: New Horizons - veel behoefte aan rustigere, kleurrijke en lieflijke games.

Carmen: Dat klopt! Op social media zien we dat er een groeiende interesse is in toegankelijke, wholesome games. Ik haal als artist veel inspiratie uit Stardew Valley. Dat ga je zeker terugzien wanneer je de game speelt.

Rick: Wholesomeness gaat vóór hardcore efficiëntie en ingewikkelde mechanismen. Het spel wordt dus wel uitdagend, maar geeft ook bewust veel ruimte voor leuke interacties met de personages en je katten.

Rutger: Gewelddadige games zijn er al genoeg. Wij denken dat we met Cat Cafe Manager een goede dosis positiviteit kunnen toevoegen.

Rick: Het gewelddadigste dat je in het spel kunt tegenkomen, is misschien een kattenkrab ofzo.

In de teaser zag ik een heleboel uiteenlopende personages. Vertel eens wat meer over Caterwaul Way en haar inwoners.

Rutger: Het café staat in een klein dorpje dat haar connectie met de gemeenschap is verloren. Jij gaat bijdragen aan het samenbrengen van mensen in je kattencafé. Je ontmoet inwoners uit het dorp en bouwt daar van dag tot dag relaties mee op.

Carmen: We hebben gemerkt dat gekke, unieke personages altijd veel extra flair geven aan een game. Daarom gaan we graag voor unieke typetjes die elk een eigen persoonlijkheid en verhaal hebben. We vinden het leuk als mensen hun favoriet kunnen kiezen.

Cat Cafe

Wat haal ik dan uit het opbouwen van relaties met mijn favoriete klanten? Stel: ik praat met die punker uit de teaser. Wat voor impact heeft dat?

Rick: Er zijn meerdere vaste klanten (de regulars) die regelmatig je café bezoeken. Die punker, Arwel, heeft blijkbaar indruk gemaakt en zal jouw ervaring en speelstijl daarom mogelijk in een bepaalde richting duwen. Als je een goede band met hem wil opbouwen, zou je het kattencafé bijvoorbeeld meer naar zijn smaak kunnen inrichten, zodat hij vaker langskomt. Een ander voorbeeld is Bonner, een oude visser die ook in de teaser te zien is. Bouw een goede band met hem op, en hij levert je verse vis uit de rivier die je vervolgens aan je katten kunt geven!

Carmen: Zo zijn er een heleboel uiteenlopende personages die jouw gameplay ervaring authentiek maken. Zelfs de katten hebben ieder zo hun eigen persoonlijkheid!

Hoe verhoudt Cat Cafe Manager zich tot de games die jullie bij Abbey Games maakten, zoals Renowned Explorers en Reus?

Rutger: De grootste raakvlakken zijn toch wel Carmen’s tekenstijl en de handgemaakte 2D-animatie. Daarnaast uiteraard ook het managementaspect, maar dat is dus een stuk minder number crunchy dan bij Abbey Games.

Rick: Ja, in Renowned Explorers kon je bijvoorbeeld all out gaan als je dat wilde. Daar kon je echt berekenen hoe bepaalde buffs elkaar zouden aantasten, uitgebreide skillsets uitbouwen…

Rutger: Dat zit er natuurlijk nog steeds in zekere mate in, maar de focus ligt voornamelijk op de fantasie van het runnen van een kattencafé.

Rick: Eén van de reacties op onze trailer was: “oh, deze game is gemaakt door een paar ontwikkelaars van Renowned Explorers. Ik hoop dat Cat Cafe Manager hetzelfde gevoel voor humor krijgt!” Het is mooi om die sterke punten door te kunnen trekken in Roost Games.

Cat Cafe

En wat maakt Cat Cafe Manager uniek?

Rick: De meeste managementgames hebben geen katten! Nee, ik denk dat het grootste verschil zit in de gameplay. Iedere kat heeft een ander uiterlijk, een eigen willetje en statistieken die je kunt gebruiken om de klanten van je café tevreden te houden. Als je jouw katten niet goed verzorgd of niet juist met ze omgaat, heeft dat grote invloed op het verloop van je spel. Ik denk dat dat onze managementgame speciaal maakt.

Rutger: Al met al is de persoonlijkheid van het spel het belangrijkst. Dat is iets wat Stardew Valley en Animal Crossing ook heel goed doen. Die games hebben een eigen stem en een eigen plek in de game-industrie dankzij hun unieke uitstraling. Wij vinden de creatieve uiting dat het spel biedt het allerbelangrijkste, en met Cat Cafe Manager hopen we zowel managementfanaten als nieuwsgierige kattenliefhebbers aan te kunnen spreken!

Cat Cafe Manager verschijnt in 2021 op Steam.

Lees meer interviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

EA doet maandag aankondiging rondom Need for Speed Bekijk de facties van de Nederlandse game The Falconeer
4

Reacties op: Open je eigen kattencafé in Cat Café Manager

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 4 oktober 2020 09:41
  Fijn om te horen dat het talent van Abbey Games niet verloren gaat. Renowned Explorers was echt heel goed. Godhood staat geïnstalleerd, nog niet aan begonnen.

  Voor mij is dit het jaar van de rustige, kleurrijke en lieflijke games. Signs of the Sojourner is de grootste verrassing tot nu toe. Eerder dit jaar In Other Waters, A Short Hike, Pikaniku, Old Man's Journey en A Monster Expedition gespeeld. Ik hoef na mijn werk en andere sociale activiteiten niet zo nodig de alles kapot-schietende testosteronbom uit te hangen. Speeltijd variërend van 2 tot 8 uur is ook perfect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 4 oktober 2020 11:39
  Kijk al enkele jaren uit naar deze game. Ook mooi hoe de katten allemaal een ander karakter hebben: zo heb je er echte diva's bij zitten die het liefst buiten vertoeven. Verder zie ik uit naar de uitdaging om de katten tevreden te houden en de excentrieke personages te ontmoeten! Tenslotte nog mijn complimenten over het perspectief, dat het midden houdt tussen isometrisch en top down: een unieke combinatie voor een unieke game. Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe een kattencafé in zo'n klein dorp rendabel kan zijn, maar deze en andere geheimen gaan we in 2021 allemaal ontfutselen. Lang geleden dat ik zo uitgekeken heb naar een game. Krijg er een beetje buikpijn van als ik dit typ.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 5 oktober 2020 10:06
  krijg je juist geen oorlog wanneer je katten bij elkaar zet? of is dat alleen bij hun vaste terretorium

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Florus

  • 5 oktober 2020 15:30
  Gaaf! hier zal mijn dochter echt super blij mee wezen. Dol op het katten café concept. Dus dat wordt een hit hier in huis.
  Mits de game goed in elkaar steekt uiteraard, maar zo te lezen is dat in goede handen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.