De Putter volgt de Nederlander Manuel 'Grubby' Schenkhuizen en de Chinese speler Xiaofeng 'Sky' Li, die allebei tot de beste Warcraft III: The Frozen Throne-spelers ter wereld behoren, op hun weg richting de World Cyber Games 2007. De World Cyber Games worden gezien als het wereldkampioenschap van de elektronische sport; spelers vertegenwoordigen hun land en de winnaar wordt bekroond tot de beste speler ter wereld. Beyond the Game is tevens de slogan van de WCG; een teken dat het kampioenschap meer is dan 'enkel een spelletje spelen'.

De documentaire biedt inkijk in de wereld van de elektronische sport; hoe deze spelers leven, denken en zich voorbereiden op belangrijke evenementen. In een interview met Jos De Putter wilden wij te weten komen hoe hij de spelers en hun levensstijl heeft ervaren en hoe zijn kijk op de elektronische sport is.

Gamer.nl: Hoe bent u op het idee gekomen een documentaire als Beyond The Game te maken?
De Putter:
Ik wilde graag een portret maken van de helden van een nieuwe generatie. Daarnaast vond ik het vooral filmisch interessant dat ik de virtuele wereld, waarin deze helden zich moeten bewijzen, naast de documentairewereld kon gebruiken. Het leek me tevens spannend te kijken hoe de keuzes die de spelers maken, doorwerken op het echte leven van hen en de toeschouwers.

GNL: Wat voor beeld had u van de elektronische sport voordat u met de film begon?
DP:
Geen enkel, ik was totaal onwetend.

GNL: Hoe ervoer u het leven van Manuel 'Grubby' Schenkhuizen en Li 'Sky' Xiaofeng?
DP:
Ze zijn een soort pioniers. Ze betreden een wereld waarvan je niet precies weet wat de effecten zullen zijn op hun daadwerkelijke bestaan.

GNL: Heeft u een verschil in instelling gezien bij beide spelers?
DP:
Beiden zijn intelligent en ambitieus. Voor de fans is Grubby meer de mooie speler, de kunstenaar, terwijl Sky de harde werker is die je in de val probeert te lokken.

GNL: Is er een verschil tussen de manier waarop ze leven?
DP:
Grubby heeft denk ik meer oog voor het echte bestaan dan Sky. Sky’s hele leven staat echt in het teken van Warcraft.

GNL: Welk moment is u het meest bijgebleven?
DP:
Het moment waarop Sky in het zicht van de eeuwige roem totaal onverwacht verliest. Op dat moment valt van zijn gezicht af te lezen dat zijn wereld instort.

GNL: Ziet u de elektronische sport als een sportvorm?
DP:
Ja, want het is mentaal enorm zwaar. Je kunt de sport bovendien enkel beoefenen wanneer je daar ook fysiek op bent ingesteld.

GNL: Hoe ziet u de sport in de toekomst?
DP:
Ik vermoed dat de elektronische sport een ingang biedt tot de verdere ontwikkeling van multiple role internet. Dat kan uiteindelijk helpen om aanwezige kennis snel en democratisch te ontwikkelen, zonder patenten of andere restricties waarmee bestaande verhoudingen worden bestendigd.

GNL: Gaat u in de toekomst nog eens aan de slag met dit thema?
DP:
Nee, ik probeer mezelf steeds opnieuw uit te vinden.