Interview
Levi de Weerd

Fifa e-sporter Levi de Weerd: ‘De meeste jongens in die clubs zijn ouder dan ik’

Toeleven naar de eDivisie

Geschreven door Zoë Bonefaas op
Vijftien jaar en nummer één van de wereld in de FUT Champions Weekend League van Fifa. Levi de Weerd wil niets liever dan meespelen met de eDivisie, maar daar moeten spelers minstens zestien jaar oud voor zijn en dat is Levi nog niet.

De in mei geboren Levi de Weerd stond afgelopen week in het nieuws vanwege zijn prestatie bij de FUT Champions Weekend League. Hij plaatste zichzelf op nummer één van de wereld, dat is aardig wat voor de vijftienjarige Levi. De FUT Champions is een online modus in Fifa 20 waarin een speler diens skills kan meten met de beste Fifa-spelers in de wereld. De modus staat vooral bekend om de weekend league die elke week plaatsvindt. Deze league bestaat uit dertig wedstrijden waar spelers in het weekend aan mee kunnen doen. Over heel januari heeft Levi in deze weekend league het beste gespeeld van de hele wereld. Dat deed hij door 148 van de in totaal 150 potjes te winnen.

FUT

Passie

Levi heeft altijd al een passie gehad voor voetbal. Op FIFA speelt hij als geen ander, maar op het echte veld kan hij er ook wat van. “Op mijn vijfde speelde ik normaal voetbal en dat vond ik eigenlijk het leukste wat er was,” vertelt Levi. Hij was zelfs zo goed in voetbal dat hij bij de talentenschool van Vitesse kwam. Enorme toeval dat dat nu juist de club is waar hij terug is, maar dan achter de PlayStation.

Fifa-broers

De oudere broer van Levi introduceerde hem als kind aan Fifa, en inmiddels is het zijn favoriete spel. “De eerste keer dat ik Fifa speelde was op de PlayStation 1. Ik was toen denk ik zes jaar.” In die eerste paar jaren was het vooral Levi’s broer die er met de winst vandoor ging. “Ik begreep er nog niet veel van. Ik was alleen maar bezig om die bal in het doel te krijgen. Nu weet ik dat er veel meer achter zit.” Levi’s oude game-maatje is sinds een aantal jaar wat minder naast hem op de PlayStation te vinden. “Tegenwoordig spelen mijn broer en ik maar weinig samen. Afgelopen jaar denk ik vier of vijf potjes. Na een paar potjes heeft hij er wel weer genoeg van.”

fifa 20

De club van z’n vader

Dat Levi nu juist bij Vitesse eSporter is vindt hij erg bijzonder. Zeker omdat vader De Weerd vroeger heeft gevoetbald voor de club en Levi zelf twee jaar bij de talentenschool van Vitesse heeft gezeten. “Ik heb ook nog vrienden die nog steeds bij Vitesse zitten en nu zit ik er zelf ook, maar dan als e-sporter.” Uiteindelijk was het Levi’s management Team Gullit dat hem bij deze club heeft gekregen. Team Gullit hield de jonge Fifa-speler al een tijdje in de gaten en kwam uiteindelijk bij hem langs om Levi’s toekomst te bespreken. Dat management heeft hem gekoppeld met Vitesse. Volgens Levi vindt zijn vader het ook erg mooi dat hij juist bij deze club zit.

“Dat is best bijzonder: er zijn maar achttien clubs met een e-sports-team en de meeste clubs hebben maar twee e-sporters, maar ook omdat ik zelf nog niet aan de toernooien mee mag doen ben ik de derde bij Vitesse. De meeste jongens in die clubs zijn ook nog een stuk ouder dan ik.”

Te jong

Om mee te doen met de officiële Fifa-wedstrijden moet een speler zestien jaar zijn. Levi is dus nog net te jong om mee te doen, maar hij oefent al veel voor de eDivisie. “In het weekend speel ik dertig potjes van de FUT Champions Weekend League en doordeweeks verschilt het. Meestal toch wel één of twee uur per dag.” Volgens Levi komt zijn e-sport carrière niet in de knoop met school. “Het is eigenlijk wel goed te doen. Vele e-sporters die ik ken hebben ook een topsportstatus en dan kan je meer vrij krijgen van school.” Totdat hij oud genoeg is moet Levi het nog even volhouden bij de FUT Champions Weekend League. “Maar na mijn verjaardag in mei zijn er niet meer zo veel toernooien. Waarschijnlijk moet ik tot de volgende Fifa wachten voordat ik volledig mee mag doen.”

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuw Borderlands 3-evenement: Broken Hearts Day Pokémon Sword en Shield-lekker door Nintendo opgespoord
3

Reacties op: Fifa e-sporter Levi de Weerd: ‘De meeste jongens in die clubs zijn ouder dan ik’

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 11 februari 2020 16:23
  Zet em op Levi! (maar hou er wel rekening mee mocht het niet lukken, dat je iets hebt om op terug te vallen)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Imsco Pala

  • 12 februari 2020 08:08
  Jochies spelen Fifa en mannen spelen pes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 12 februari 2020 08:54
  @Imsco Pala mannen laten iedereen spelen wat ze willen. Jochies hebben commentaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.