Gamer.nl: Denk je dat de Middeleeuwen een periode is die goed bij fans van De Sims past?
Rachel Bernstein: Toen we fans van De Sims vroegen in welke tijdsperiode ze de Sims nog meer wilden zien, bleef één antwoord zich herhalen: de Middeleeuwen! Mensen vinden die periode echt geweldig vanwege alle verhalen: van Robin Hood tot Koning Arthur, maar ook van Shakespeare tot Tolkien. Het is een enorm interessante tijd voor verhalen. De Sims Middeleeuwen wordt een game die draait om het maken en besturen van Middeleeuwse personages. Het uiteindelijke doel is die personen door levensveranderende avonturen te begeleiden.

GNL: Wat houden die avonturen precies in?
Bernstein:
De game heeft quests die vele soorten verhalen vertellen. Wanneer je een quest selecteert, moet je een ‘Benadering’ kiezen en beslissen welke Sims je tijdens deze quest wilt besturen. Een voorbeeld: wanneer je de quest ‘The Witch is Back’ doet, kun je als Benadering kiezen om de heks te doden, maar ook om met haar te trouwen. De Sims met wie je kunt spelen zijn bijvoorbeeld koning, tovenaar, spion, ridder, arts en priester.

Een andere quest is ‘The Legend of the Talking Frog’, waarin je er voor kunt kiezen om achter zijn kikkerpootjes te gaan of een romantisch avontuur met de kikker te beleven. Een goed voorbeeld is ook de quest ‘New Captain of the Guard’, waarin je rekruten kunt vinden of hen kunt trainen. Je kunt quests opnieuw spelen en voor andere benaderingen en helden kiezen, zodat je een heel andere ervaring krijgt.

GNL: Is het ook belangrijk om te kiezen wat je met je koninkrijk wilt bereiken?
Bernstein: Er zijn speciale ‘Koninkrijk Ambities’ die overkoepelende doelen bieden. Sommige spelers zullen veel keuzes tijdens de game maken die overeenstemmen met hun Ambitie, maar andere spelers zullen eerder voor het verhaal en de personages gaan.

GNL: Hoe haal je die Ambities voor het koninkrijk precies?
Bernstein: Wanneer je de game start, kies je een Ambitie. Elke keer wanneer je een Ambitie afwerkt, verschijnen er nog meer Ambities die je voor je volgende game kunt gebruiken. De manier waarop je doelen in de game behaalt is afhankelijk van je Ambitie. De eerste die beschikbaar is, is ‘Bezige Bouwer’. Die behaal je door veel te bouwen en Heldensims in je koninkrijk te krijgen. De daaropvolgende Ambities zijn Beroemdheid en Keizerlijke Dominantie.

GNL: In de Sims-serie kunnen spelers hun eigen huizen maken en die ook inrichten. Vooral in De Sims 3 kon dit erg uitgebreid. Kan dit ook in De Sims Middeleeuwen, bijvoorbeeld bij kastelen?
Bernstein: Alle gebouwen in de game worden met de hand gemaakt door onze ontwikkelaars, zodat ze dat typische uiterlijk uit die periode hebben. Spelers kunnen echter wel kiezen tussen drastisch verschillende soorten gebouwen en interieurs. In de gelimiteerde editie van de game, die vanaf 10 december te reserveren is, zitten bijvoorbeeld drie verschillende thema’s voor de troonzaal: ‘barbaars’, ‘prinses’ en ‘donkere magie’.

GNL: De Middeleeuwen staan bekend als donkere tijden voor mensen. Hoe gaat De Sims Middeleeuwen om met de grauwe ondertoon die die periode kenmerkt?
Bernstein: We hebben geprobeerd om een lichte balans te maken tussen de donkere ondertoon en humor. We wisten bijvoorbeeld dat veel mensen werden gestraft en geëxecuteerd, maar we konden geen grappige manier vinden om iemand op de brandstapel te gooien of te onthoofden. Dus  zijn we voor de schandpaal en de ‘Put des Oordeels’ gegaan.

GNL: Iets anders waar de Middeleeuwen om bekend staan, zijn de epische gevechten tussen ridders. Zien we dat terug in de game?
Bernstein: ’Ridder’ is één van de beroepen die je in je koninkrijk kunt introduceren om er vervolgens mee te spelen. Ridders kunnen tegen elkaar vechten of tegen andere figuren met vechtcapaciteiten. Er is een quest genaamd ‘Tournament of Honor’ waarin de loyaliteit van één van de nabijgelegen gebieden behaald moet worden.

De Sims Middeleeuwen moet in maart 2011 op PC verschijnen.