Gamer.nl: We zijn toe aan de zesde editie van Firstlook. Hoe is het evenement in die jaren veranderd? En hoe is het hetzelfde gebleven?

Jan-Johan Belderok: De grootste verandering is dat het event op de 'wereld-event-kalender' staat bij uitgevers, waardoor het aantrekken van uitgevers makkelijker is. Het is niet meer een standje met wat pods neerzetten. Bethesda, Infinity Ward, DICE, Microsoft, al die bedrijven sturen zelf afvaardigingen om stands mee te bemannen. Firstlook staat dus echt en daar zijn we erg trots op. Ook complimenten voor Nederlandse kantoren die hard bij hun respectievelijke hoofkantoren hebben gelobbyd.

GNL: Iedereen wil zichzelf altijd verbeteren en daarop zullen jullie geen uitzondering zijn. Hoe willen jullie Firstlook dit jaar beter maken?

Belderok: Meer content. Gamescom is voor ons een schrikbeeld. Meer mensen binnenlaten terwijl er minder content was. Wij hebben dezelfde hal, maar laten hetzelfde aantal mensen als vorig jaar toe, terwijl de hal (en kijk naar de plattegrond op de site) meer stands en dus meer content bevat. Ook weten we dat niet iedereen alles kan spelen en dus werken we nauw samen met publishers om middels demo's op het grote podium toch iedereen een next-gen experience mee te geven. We gaan daarvoor een extra groot scherm neerzetten. 

GNL: Ook de Xbox One is aanwezig bij Firstlook, terwijl het apparaat in Nederland zelf is uitgesteld. Mooi voor jullie, maar minder voor Microsoft (Nederland). Zie jij dat ook zo?

Belderok: Ja, maar ze hebben geen moment getwijfeld om aanwezig te zijn. En geloof me, ze gaan echt mooie dingen laten zien. Beide consoles (zowel de PlayStation 4 en Xbox One) brengen kwaliteit. Ik ben benieuwd wat de bezoekers aan het eind van het event over hun ervaring te melden hebben.

GNL: Een laatste vraag voordat we je met rust laten om de laatste voorbereidingen te treffen. Wat zijn voor jou de hoogtepunten van dit jaar?

Belderok: Natuurlijk de komst van beide next-gen consoles. Gamers kunnen nu eindelijk zelf ervaren wat de PlayStation 4 en de Xbox One brengen. En ze hoeven dus niet alleen op de mening van media af te gaan. Ook de schaal van LAN's als 36 bij Call of Duty: Ghosts en 32 bij Battlefield 4 vind ik tof. Een crime om op te zetten, maar het geeft wel een kick als je straks gaat spelen.

Firstlook begint aanstaande zaterdag en vindt plaats in de Jaarbeurs van Utrecht. Bezoekers met een VIP-pass kunnen op de zaterdag en zondag vanaf tien uur naar binnen, reguliere bezoekers vanaf 12:00. Het evenement duurt tot 19:00. Op Firstlook zijn onder meer de volgende games aanwezig: Destiny, Call of Duty: Ghosts, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: The New Order, ArmA 3, Battlefield 4, March of War, Dark Souls 2, Super Mario 3D World, Bayonetta 2, Mario Kart 8, Beyond: Two Souls, DriveClub, Knack, Raven’s Cry en Assassin’s Creed IV: Black Flag. Een volledig overzicht vind je op de officiële site van Firstlook. Ook kun je via de site nog kaarten kopen. Ook heeft Gamer.nl een prijsvraag waarbij je kaarten voor de zondag kunt winnen.

Net als vorig jaar is er voor de thuisblijvers een livestream waarin verschillende games worden besproken, dit programma loopt van 11:50 tot 18:30.